Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Serebrennikovovi zrušili podmienečný trest a vymazali mu ho z registra

Kirill Serebrennikov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Serebrennikov bol v júni 2020 podmienečne odsúdený na tri roky väzenia a pokutu v sume ekvivalentnej 10.500 dolárom.

Moskva 29. marca (TASR) - Súd v Moskve zrušil podmienečný trojročný trest odňatia slobody pre významného ruského divadelného a filmového režiséra Kirilla Serebrennikova, ktorý bol nad ním vynesený v prípade sprenevery. Mnohí pozorovatelia označujú túto kauzu za politicky motivovaný, uviedla vo svojej pondelňajšej správe rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Spresnila, že okresný súd v moskovskej štvrti Chamovniki na svojom pojednávaní v pondelok nariadil aj vymazanie trestu zo Serebrennikovovho registra.

Sudkyňa svoje rozhodnutie, ktorým vyhovela žiadosti obhajoby, objasnila tým, že režisér absolvoval polovicu trojročného podmienečného trestu odňatia slobody bez akéhokoľvek porušenia súdom stanovených obmedzení, "zaplatil všetky pokuty a nahradil všetky škody".

Serebrennikov bol v júni 2020 podmienečne odsúdený na tri roky väzenia a pokutu v sume ekvivalentnej 10.500 dolárom.

Serebrennikovovi spoluobžalovaní, divadelní producenti Jurij Itin a Alexej Malobrodskij, boli tiež uznaní vinnými zo sprenevery a dostali trojročný a dvojročný podmienečný trest. Aj im súd vymeral vysoké pokuty.

Štvrtá obžalovaná, bývalá zamestnankyňa ministerstva kultúry Sofija Apfeľbaumová, bola uznaná vinnou z nedbanlivosti.

Serebrennikova, Itina, Malobrodského a Apfeľbaumovú obvinili zo sprenevery štátnych prostriedkov, ktoré boli v rokoch 2011 - 2014 poskytnuté neziskovej organizácii Siedme štúdio (Seďmaja studija) založenej Serebrennikovom pre projekt s názvom Platforma. Všetci štyria akúkoľvek vinu popierajú, dodala rozhlasová stanica RFE/RL.

Serebrennikovove filmové i divadelné diela mu vyniesli nielen vo Rusku, ale aj v zahraničí povesť kultového režiséra, súčasne však i nevôľu v Rusku – okrem iného pre jeho prístup k silne tabuizovaným témam vrátane homosexuality. Konzervatívne kruhy v Rusku totiž odmietajú Serebrennikovove práce ako dekadentné a nevlastenecké.

Režisérovo zadržanie vyvolalo kritiku v umeleckých kruhoch v celej krajine. Zástupcovia ruskej umeleckej komunity opakovane žiadali prezidenta Vladimira Putina a ďalších najvyšších vládnych predstaviteľov, aby žaloba proti Serebrennikovovi a ďalším osobám bola stiahnutá. Režisérovi vyjadrili podporu aj mnohí zahraniční umelci.