Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lavrov vyzval na okamžité uzavretie turecko-sýrskej hranice

Na archívnej snímke Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Ak má byť boj proti terorizmu úspešný, je nevyhnutné vzdať sa dvojitej hry podporovania extrémistov a krytia teroristov, povedal šéf ruskej diplomacie.

Rím 12. decembra (TASR) - Rusko vyzvalo na odmietnutie dvojitých štandardov v boji proti terorizmu a na okamžité uzavretie turecko-sýrskej hranice. Uviedol to včera ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na konferencii s názvom Stredomorský dialóg, ktorá sa koná v Ríme, informovala agentúra TASS.

"Ak má byť boj proti terorizmu úspešný, je nevyhnutné vzdať sa dvojitej hry podporovania extrémistov a krytia teroristov - ako sa to stalo v prípade zostrelenia ruského stíhacieho bombardéra 24. novembra," povedal Lavrov.

"Nemôžeme ignorovať to, že sa niekto priatelí s Islamským štátom, otvára koridory pre ilegálne obchodovanie s ropou a udržiava ekonomické vzťahy s teroristami. Žiadame, aby sa to zastavilo. Všetko toto potvrdzuje potrebu okamžitého uzavretia turecko-sýrskej hranice," povedal Lavrov.

Ruský prezident Vladimir Putin na včerajšom zasadnutí rozšíreného kolégia ministerstva obrany informoval o prijatí dodatočných bezpečnostných opatrení na ochranu ruských jednotiek na misii v Sýrii. Spomenul v tejto súvislosti vyslanie moderného systému protivzdušnej obrany.

Teroristov v Sýrii Putin označil za priamu hrozbu pre Rusko. Vysvetlil, že aktivity Ruska nevychádzajú z "abstraktných záujmov, ale zámerom je ochrániť krajinu". V rámci svojho vystúpenia Putin vyhlásil, že ruské jednotky spôsobili teroristom v Sýrii veľké škody, preto si zaslúžia vysoké kladné ohodnotenie.