Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že EÚ manipuluje Ukrajinu prísľubom prípadného členstva

Na archívnej snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v Moskve. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie o udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku sa očakáva počas budúcotýždňového summitu EÚ v Bruseli (23. a 24. júna).

Moskva 17. júna (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok obvinilo Brusel z "manipulácie" Ukrajiny. Stalo sa tak po tom, čo Európska komisia (EK) podporila udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vidíme, ako západné spoločenstvo už mnohé roky manipuluje myšlienkou nejakého spôsobu zapojenia Ukrajiny do jeho integračných štruktúr," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorú citovali ruské štátne tlačové agentúry. Situácia na Ukrajine sa však podľa jej slov len zhoršuje a nesmeruje k lepšej budúcnosti.

Európska komisia v piatok podporila udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ okrem Ukrajiny aj Moldavsku. Ukrajina požiadala o členstvo v Únii v marci krátko po tom, čo Rusko 24. februára začalo s vojenskou inváziou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutie EK privítal so slovami, že je vďačný predsedníčke EK Ursule von der Leyenovej a tiež "každému členovi EK za toto historické rozhodnutie".

Rozhodnutie o udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku sa očakáva počas budúcotýždňového summitu EÚ v Bruseli (23. a 24. júna).