Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí,že na anektovanom Kryme rozbilo ukrajinskú špionážnu bunku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Špionážnu operáciu viedol plukovník Oleg Achmedov, šéf vojenskej rozviedky v juhoukrajinskom meste Cherson.

Moskva 15. apríla (TASR) - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu oznámila, že na anektovanom Krymskom polostrove odhalila bunku ukrajinských tajných služieb, ktorej cieľom bola "sabotáž a terorizmus". V danej skupine sa nachádzala aj dôstojníčka ruskej armády, ktorá údajne vyzradila "štátne tajomstvá".

FSB ďalej uviedla, že vojačka odovzdávala tajné dokumenty ukrajinskej vojenskej rozviedke v rokoch 2017 - 2018 a že na príkazy z Kyjeva tiež vykonával špionážnu činnosť aj jeden občan Ukrajiny, informuje spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL) s odvolaním sa na tlačové agentúry TASS a Interfax.

Obaja podozriví sú vyšetrovaní za vlastizradu a špionáž. Ukrajinského občana zatkli, zatiaľ čo ruskú dôstojníčku umiestnili do domáceho väzenia, pretože má dieťa.

Špionážnu operáciu viedol plukovník Oleg Achmedov, šéf vojenskej rozviedky v juhoukrajinskom meste Cherson. Údajnú špionážnu činnosť odhalili počas iného vyšetrovania, ktoré v januári spustili voči ďalšiemu podozrivému Rusovi obvinenému z budovania tajných skrýš zbraní na Kryme na príkaz Achmedova, tvrdí FSB.

Načasovanie odhalenia však vyvoláva prekvapenie, keďže prichádza iba deň po tom, ako Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) oznámila, že jeden z jej vrcholových činiteľov bol zatknutý pre podozrenie zo spolupráce s FSB.

Generálmajor SBU Valerij Šajtanov je podozrivý z vlastizrady, keďže v roku 2014 pracoval pre Rusko a plánoval "teroristický čin" na Ukrajine. Podľa SBU Šajtanov na základe pokynov FSB zhromažďoval a zasielal informácie okrem iného o tajných operáciách vykonávaných vo vojnovej zóne v Donbase či o medzinárodnej spolupráci ukrajinských bezpečnostných agentúr v otázkach národnej bezpečnosti a obrany.

Šajtanov, využívajúc svoje právomoci, podľa SBU tiež zhromažďoval spravodajské informácie od vyšších aj vrcholných operatívcov SBU.

Oba špionážne prípady prichádzajú pred očakávanou výmenou väzňov medzi ukrajinskou vládou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Výmena sa má uskutočniť pred pravoslávnou Veľkou nocou, ktorá pripadá na 19. apríla.

Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú naštrbené od roku 2014, keď Rusko zabralo ukrajinský Krym, na ktorý predtým vyslalo svojich vojakov a usporiadalo referendum považované najmenej 100 krajinami za nelegitímne. V apríli toho istého roku Rusko začalo podporovať ozbrojených separatistov vo východoukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti.