Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že na kontaktnej línii v Donbase panuje „relatívny pokoj“

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opakovane sme vyhlásili, že naša krajina sa nechystá na nikoho útočiť, zdôraznil Alexej Zajcev z ruského rezortu diplomacie.

Kyjev 27. januára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodnotí schôdzku v tzv. normandskom formáte, ktorá sa konala v stredu v Paríži, ako konštruktívnu a oceňuje zámer diplomatov zúčastnených krajín pokračovať v rokovaniach v Berlíne.

Podľa Zelenského by v Donbase mal byť garantovaný trvalý režim prímeria a na tomto základe by sa mali podnikať ďalšie kroky. Zdôraznil, že dosiahnutie stabilného prímeria na východe Ukrajiny je pre Kyjev "najvyššou prioritou".

Rokovania v Paríži boli oživením takzvaného normandského formátu - politických rokovaní zástupcov Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska.

Normandská skupina sa prvýkrát zišla v júni roku 2014 pri príležitosti osláv 70. výročia spojeneckého vylodenia vo francúzskej Normandii. Stalo sa tak krátko po anexii ukrajinského Krymského polostrova Ruskom a v situácii, keď hrozilo, že boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou na východe Ukrajiny prerastú do nekontrolovateľnej vojny. Hoci k prielomu vo vývoji konfliktu nedošlo, v rámci týchto rokovaní boli zaznamenané čiastkové úspechy, ako dohody o výmenách zajatcov či zastavení paľby.

Na archívnej snímke z 10. januára 2022 ukrajinský vojak.
Foto: TASR/AP


Agentúra Interfax vo štvrtok informovala, že Rusko zaznamenalo "relatívny pokoj na kontaktnej línii v Donbase", keď sa v porovnaní s prvými januárovými týždňami znížil počet prípadov porušovania prímeria. Na brífingu v Moskve to vo štvrtok vyhlásil Alexej Zajcev z ruského rezortu diplomacie, ktorý dodal, že tento stav dokazujú aj správy osobitnej monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ruské ministerstvo zahraničných vecí súčasne prostredníctvom Zajceva deklarovalo, že Moskva považuje možnosť vojny medzi Ruskom a Ukrajinou za neprijateľnú.

"Opakovane sme vyhlásili, že naša krajina sa nechystá na nikoho útočiť," zdôraznil Zajcev. Podľa neho Rusko považuje "za neprijateľnú aj myšlienku vojny medzi našimi národmi" - ruským a ukrajinským, informovala agentúra interfax.

Schôdzka v Paríži sa konala v rovnaký deň, ako Spojené štáty v stredu doručili Rusku písomnú odpoveď na návrh bezpečnostných záruk predložený Moskvou.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok uviedol, že Kyjev je spokojný s reakciou USA na ruské bezpečnostné návrhy na ukončenie napätia v súvislosti s Ukrajinou.


"Videli sme písomnú odpoveď Spojených štátov pred jej odovzdaním Rusku," napísal Kuleba na sociálnej sieti Twitter s tým, že ukrajinská strana k nej nemá námietky.