Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že nad Krymom zostrelilo päť dronov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Rusko rozpútalo na Ukrajine vojnu pred vyše 20 mesiacmi.

Moskva 2. novembra (TASR) - Rusko vo štvrtok uviedlo, že jeho sily odrazili päť dronových útokov Ukrajiny nad Krymským polostrovom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily zastavili celkovo šesť dronov, ktoré vypustil "kyjevský režim". Jeden dron pritom ruská armáda zničila nad Čiernym morom a zvyšných päť nad Krymom.

Rusko rozpútalo na Ukrajine vojnu pred vyše 20 mesiacmi. Ukrajina odoláva za pomoci vojenských dodávok zo Západu a opakovane deklarovala, že chce Krym, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014, dobyť späť.

Ukrajina bezprostredne tieto dronové útoky nekomentovala. V poslednom období však stále častejšie útočí na vojenské ciele na Kryme, pričom poškodila dôležitý prístav v Sevastopole, lode a tiež základne ruskej Čiernomorskej flotily.

Hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Kovaľov vo štvrtok uviedol, že za uplynulých 24 hodín podniklo Rusko päť raketových a 75 vzdušných útokov ako aj 56 ostreľovaní ukrajinských vojakov a obcí. Tieto útoky si pritom podľa neho vyžiadali i obete, píše denník The Guardian.

Podľa Kovaľova podnikli zase ukrajinské vojenské lietadlá deväť útokov na vojakov, zbrane a vojenské vybavenie nepriateľa a tri útoky na ruské protivzdušné systémy.