Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že nad Sevastopolom zostrelilo tri drony z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská okupačná správa okrem tohto informovala, že mesto Doneck na východe Ukrajiny zasiahli v pondelok ráno tri rakety.

Moskva 16. januára (TASR) - Ruská protivzdušná obrana údajne v pondelok zostrelila nad mestom Sevastopol na anektovanom polostrove Krym tri ukrajinské drony. Tvrdí to Moskvou dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev, uvádza stanica Sky News a denník The Guardian, na ktoré sa odvoláva TASR.

"Opäť útok dronov. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili bezpilotné lietadlo v smere na Belbek,"
napísal Razvožajev na platforme Telegram o jednom z dronov.

Sevatopol je najväčším mestom na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 na základe výsledkov sporného referenda neuznávaného Kyjevom ani západnými krajinami. Letisko Belbek leží severozápadne od Sevastopola.

Ruská okupačná správa okrem tohto informovala, že mesto Doneck na východe Ukrajiny zasiahli v pondelok ráno tri rakety. Ruskom dosadený starosta Donecka Alexej Kulemzin na platforme Telegram uviedol, že vo štvrti Kalininskij bolo v dôsledku útokov poškodené obchodné centrum, lekáreň, mäsokombinát a obytná budova.

Predstavitelia susednej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) ovládanej proruskými separtatistami zase v pondelok informovali, že pri minulotýždňových ukrajinských útokoch tam zahynuli prinajmenšom dvaja ľudia a ďalší štyria utrpeli zranenia. Poškodených či úplne zničených malo byť tiež 52 domov aj tri zariadenia civilnej infraštruktúry.

Dve najväčšie mestá na východnej Ukrajine Doneck a Luhansk ovládajú proruskí separatisti už od roku 2014. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v septembri dekrét, ktorým anektoval štyri oblasti na juhu a východe Ukrajiny vrátane Doneckej a Luhanskej – tvoriacich región Donbas. Nezákonnú anexiu ukrajinského územia Západ odsúdil.