Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že nemá informácie o použití iránskych dronov na Ukrajine

Na nedatovanej snímke trosky zostreleného lietadla, ktoré Kyjev označil za iránsky dron neďaleko ukrajinského Kupianska. Foto: TASR/AP

Teherán popiera, že by tieto drony dodával Rusku. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba žiada v tejto súvislosti o zavedenie sankcií voči Iránu.

Moskva 18. októbra (TASR) - Kremeľ v utorok vyhlásil, že nemá "nijaké informácie" o tom, či ruská armáda použila pri rozsiahlych útokoch na ukrajinské mestá v uplynulých dňoch iránske drony. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Iránom dodané samovražedné drony Šáhid-136 boli podľa ukrajinských predstaviteľov a západných krajín použité aj pri pondelkových útokoch na Kyjev, ktoré si vyžiadali päť obetí. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že päť z 28 dronov nasadených na Kyjev spôsobilo explózie.

"Nie, nemáme o tomto informácie. Používa sa ruská (vojenská) technika," odpovedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov na otázku o nasadení bezpilotných iránskych lietadiel. Ďalšie informácie môže podľa jeho slov poskytnúť ruský rezort obrany.

Teherán popiera, že by tieto drony dodával Rusku. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba žiada v tejto súvislosti o zavedenie sankcií voči Iránu.

Peskov v utorkovom telefonáte s novinármi okrem toho podľa agentúry Reuters povedal, že štyri oblasti Ukrajiny anektované Moskvou – Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská – sú chránené ruskými jadrovými zbraňami. "Tieto územia sú neodňateľnými časťami Ruskej federácie... a ich bezpečnosť je zaistená na rovnakej úrovni ako pre zvyšok územia Ruska," uviedol Peskov.