Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že obsadilo ropnú rafinériu v Lysyčansku

Žena kráča okolo zničenej budovy po ruskom ostreľovaní v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny 16. júna 2022, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR/AP

Moskve sa podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja podarilo obsadiť iba časti tejto rafinérie.

Moskva 1. júla (TASR) - Ruskej armáde sa podarilo obsadiť ropnú rafinériu na okraji východoukrajinského mesta Lysyčansk. V piatok to uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, informuje agentúra DPA.

Ropná rafinéria, o ktorú sa v uplynulých dňoch tuho bojovalo, je pod kontrolou ruských jednotiek a proruských separatistov, tvrdí Konašenkov.

Kyjev v piatok ráno uviedol, že boje o rafinériu na okraji Lysyčansku stále prebiehajú. Moskve sa podľa gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja podarilo obsadiť iba časti tejto rafinérie.

Konašenkov povedal, že Ukrajina zaznamenáva v okolí Lysyčansku veľké straty. Denne tam podľa jeho slov zomiera 200 ukrajinských vojakov. Dodal, že ukrajinské jednotky neorganizovane ustupujú. DPA upozornila, že Konašenkovove tvrdenia zatiaľ nedokázala nezávisle overiť.

Lysyčansk je posledným mestom v Luhanskej oblasti, ktorý ešte bránia ukrajinské jednotky. Dobytie celého tohto územia patrí k deklarovaným cieľom Moskvy pri jej pokračujúcej invázii na Ukrajinu, vysvetľuje DPA.