Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že požiar v jadrovej elektrárni založili Ukrajinci

Na snímke z videozáznamu zverejneného jadrovou elektrárňou v Záporoží je plameň v areáli jadrovej elektrárne v Enerhodare na Ukrajine v piatok 4. marca 2022. Foto: TASR/AP

Požiar, ktorý podľa Kyjeva vypukol v noci na piatok v dôsledku ruského ostreľovania, sa podarilo ráno uhasiť.

Moskva 4. marca (TASR) - Na ukrajinskú jadrovú elektráreň podľa ruského ministerstva obrany nezaútočili ruskí vojaci, ale "nacionalistický režim v Kyjeve", ktorý sa pokúšal o "obludnú provokáciu". TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruský rezort obrany tvrdí, že elektráreň a jej okolie ovládli dostali ruské vojská pod kontrolu ešte v pondelok 28. februára, teda štyri dni po začiatku invázie na Ukrajinu.

"Včera (vo štvrtok) večer sa však na území susediacom s elektrárňou pokúsil kyjevský nacionalistický režim vykonať obludnú provokáciu," uviedol hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov. Hliadka Národnej gardy pri elektrárni sa podľa neho stala terčom útoku ukrajinskej sabotážnej skupiny, ktorá následne pri odchode podpálila objekt elektrárne.

Požiar, ktorý podľa Kyjeva vypukol v noci na piatok v dôsledku ruského ostreľovania, sa podarilo ráno uhasiť. Vojenská správa Záporožskej oblasti krátko na to uviedla, že elektráreň ovládli ruské vojenské sily. V zariadení sa podľa ukrajinskej armády naďalej nachádza obslužný personál, ktorý dohliada na jeho bezpečnú prevádzku.

"Systémy a prvky dôležité pre bezpečnosť jadrovej elektrárne sú v prevádzkyschopnom stave," uviedol podľa televízie Sky News ukrajinský štátny inšpektorát pre jadrovú reguláciu. "Zmeny v hladinách radiácie zatiaľ neboli zaznamenané," dodal.

Záporožská jadrová elektráreň, najväčšia v Európe, produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine. Nachádza sa pri meste Enerhodar na brehu rieky Dneper.