Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že úspešne odrazilo ukrajinský útok na Hadí ostrov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Moskvy sa ho ukrajinské sily pokúšali opätovne dobyť už niekoľkokrát.



Kyjev/Moskva 21. júna (TASR) - Rusko v utorok oznámilo, že odrazilo "šialený" pokus kyjevských síl znovu dobyť čiernomorský Hadí ostrov, ktorý Moskva obsadila na začiatku vojenskej invázie. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Informácie nebolo možné nezávisle overiť.

"Dňa 20. júna o 5.00 h sa kyjevský režim podujal na ďalší šialený pokus zmocniť sa Hadieho ostrova," uviedlo počas utorňajšieho brífingu ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské sily podľa Moskvy "plánovali podniknúť masívnu delostreleckú paľbu... pred vylodením a dobytím" ostrova. Ruský silový rezort ďalej uviedol, že ukrajinské sily počas náletov nasadili 15 útočných a prieskumných bezpilotných lietadiel, zatiaľ čo ostrov ostreľovali raketometmi a húfnicami.

Rusko tiež tvrdí, že jeho systémy protivzdušnej obrany zachytili všetky projektily a zostrelili 13 bezpilotných lietadiel, čím "prinútili nepriateľa vzdať sa plánu na vylodenie na Haďom ostrove". Ministerstvo dodalo, že ruské radary zachytili v oblasti aj americký prieskumný dron typu RQ-4 Global Hawk.

Moskva ďalej uviedla, že neúspešný pokus o opätovné dobytie ostrova viedol k ukrajinskému útoku na ropné plošiny pri pobreží anektovaného polostrova Krym. Krymskí predstavitelia tvrdia, že jedna z ropných plošín stále horí a záchranári pokračujú v pátraní po siedmich nezvestných osobách.

Hadí ostrov má strategickú polohu pri pobreží Ukrajiny a Rumunska a podľa Moskvy sa ho ukrajinské sily pokúšali opätovne dobyť už niekoľkokrát. Pôvodne ukrajinská predsunutá základňa nachádzajúca sa na ostrove sa stala symbolom odporu Kyjeva po tom, ako sa na začiatku ruskej invázie objavila rádiová výmena, v ktorej ukrajinskí vojaci použili nadávku, keď odmietli požiadavku ruskej vojnovej lode Moskva na kapituláciu. Spomínané plavidlo neskôr skončilo na dne Čierneho mora.