Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že útok na nemocnicu v Mariupole zinscenovala Ukrajina

Na snímke zdravotníčka kráča v zničenej budove pôrodnice po ostreľovaní v Mariupole počas štrnásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v stredu 9. marca 2022. Foto: TASR/AP

Bombardovanie nemocnice si podľa ukrajinských úradov vyžiadalo tri obete na životoch vrátane jedného dieťaťa a 17 zranených.

Moskva 10. marca (TASR) - Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok odmietlo zodpovednosť za stredajší útok na detskú nemocnicu s pôrodnicou v Mariupole, pri ktorom zahynuli traja ľudia vrátane dieťaťa. Ministerstvo označilo "údajný" nálet za "zinscenovanú provokáciu" zo strany Ukrajiny, informuje agentúra AFP.

Hovorca rezortu obrany v Moskve Igor Konašenkov uviedol, že ruské letectvo nevykonávalo v Mariupole a okolí "absolútne žiadne" zásahy na pozemné ciele. Rusko podľa jeho slov v tom čase rešpektovalo dohodu o zastavení paľby, aby umožnilo evakuáciu civilistov, cituje ho agentúra Reuters.

Konašenkov podľa agentúry AP tiež povedal, že dve explózie, ktoré budovu nemocnice spustošili, spôsobili neďaleko nastražené výbušné zariadenia. "Nálet, ku ktorému údajne došlo, je úplne zinscenovanou provokáciou, na udržanie protiruskej rétoriky pre západné publikum," vyhlásil.

Bombardovanie nemocnice si podľa ukrajinských úradov vyžiadalo tri obete na životoch vrátane jedného dieťaťa a 17 zranených, uvádza AP. Nálet vyvolal celosvetové pobúrenie.