Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že už odstránilo všetky míny z prístavu v Mariupole

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rusko už dávnejšie obvinilo Ukrajinu z toho, že na ochranu svojich prístavov rozmiestnila priamo v nich a ich okolí míny.

Moskva 24. mája (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že ruskí vojaci dokončili odstraňovanie mín z prístavu v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré nedávno už celé ovládli. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

"Míny boli odstránené z oblasti (maripolského) prístavu a okolitých vôd," uviedol ruský rezort obrany.

Rusko už dávnejšie obvinilo Ukrajinu z toho, že na ochranu svojich prístavov rozmiestnila priamo v nich a ich okolí míny. Tvrdilo pritom tiež, že z kotevných lán sa odtrhlo niekoľko stoviek takýchto námorných mín, ktoré boli v dôsledku toho unášané po mori. Kyjev tieto tvrdenia označil za dezinformácie.

Rusko uplynulý piatok oznámilo, že sa vzdali už aj poslední ukrajinskí bojovníci brániaci mariupolské oceliarne Azovstaľ, ktoré boli v tomto meste poslednou baštou ukrajinského odporu. Moskva tak oznámila, že prevzala kontrolu nad oceliarňami a v dôsledku toho - po takmer troch mesiacoch bojov - aj nad celým mestom.

Moskva v pondelok informovala, že ruskí vojaci začali ešte počas uplynulého víkendu odstraňovať míny a trosky aj zo samotného Azovstaľu. Jeden z vojakov, citovaný agentúrou Reuters, odhadol, že rozsiahle odmínovacie práce v tomto komplexe by im mohli trvať približne dva týždne.