Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že v Kyjeve zničilo tanky, ktoré Ukrajine dodal Západ

Hustý dym po ruských raketových útokoch v Kyjeve 5. júna 2022. Niekoľko výbuchov bolo v nedeľu ráno počuť v oblasti ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Informujú o tom agentúra AFP a televízia CNN. Foto: TASR/AP

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že v mestských štvrtiach Darnyckyj a Dniprovskyj zaznamenali niekoľko výbuchov.

Moskva 5. júna (TASR) - Ruské rakety, ktoré v noci na nedeľu zasiahli Kyjev, zničili tanky, ktoré Ukrajine dodali európske krajiny. V nedeľu to na sociálnej sieti Telegram oznámilo ruské ministerstvo obrany. Kyjev sa k útokom na tanky zatiaľ nevyjadril. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

"Rakety dlhého doletu, ktoré vystrelilo ruské letectvo na predmestia Kyjeva, zasiahli tanky typu T-72. Tieto tanky Ukrajine dodali európske krajiny. Rakety zasiahli aj iné obrnené vozidlá, ktorá sa nachádzali v hangároch," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajinská strana zničenie týchto tankov bezprostredne nepotvrdila, píše AP.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v nedeľu ráno oznámil, že v mestských štvrtiach Darnyckyj a Dniprovskyj zaznamenali niekoľko výbuchov. Ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Energoatom informovala, že ruská strela preletela aj v nebezpečnej blízkosti Južnoukrajinskej jadrovej elektrárne v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Ukrajinské médiá v nedeľu ráno hlásili aj raketové útoky na prístavné mesto Odesa a ruská armáda mala v noci z lietadla ostreľovať aj mesto Kramatorsk a zasiahnuť pritom dva tamojšie podniky.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu upozornil, že Moskva bude útočiť na nové ciele v prípade, ak Západ dodá Ukrajine rakety dlhého doletu. Nové dodávky zbraní majú podľa Putina za cieľ "predlžovať konflikt".