Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že v Mariupole sa vzdalo vyše 1000 ukrajinských vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemenovaný dôstojník 36. brigády námornej pechoty však tvrdí, že jeho jednotka sa nevzdala.

Moskva 13. apríla (TASR) - Viac ako 1000 ukrajinských vojakov brániacich obliehané prístavné mesto Mariupol sa vzdalo, uviedlo v stredu ruské ministerstvo obrany. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP. Ukrajinská strana však toto tvrdenie popiera.

"V meste Mariupol... 1026 ukrajinských vojakov 36. brigády námornej pechoty dobrovoľne zložilo zbrane a vzdalo sa," uviedol ruský rezort vo vyhlásení. Rovnakú informáciu šíril v stredu na aplikácii Telegram aj čečensky vodca Ramzan Kadyrov, ktorého vojaci bojujú po boku ruských síl, informuje televízia Sky News.

Ruské televízne stanice odvysielali zábery, ktoré údajne zachytávajú, ako sa ukrajinskí vojaci vzdávajú. Podľa ruského rezortu obrany je medzi zajatými 162 dôstojníkov a 47 žien. Viac ako 100 príslušníkov 36. brigády má byť zranených.

Nemenovaný dôstojník 36. brigády námornej pechoty však tvrdí, že jeho jednotka sa nevzdala. Naopak, podarilo sa jej prebiť sa cez ruských vojakov a spojiť sa s práporom Azov, ktorý je súčasťou ukrajinskej Národnej gardy. Túto informáciu priniesol server Novinky.cz s odvolaním sa na denník Ukrajinska pravda.

Hovorca ukrajinského ministerstva obrany oslovený agentúrou Reuters povedal, ktorý že v tejto chvíli nemá žiadne informácie o kapitulácii 1026 ukrajinských vojakov v Mariupole.

V samotnom Mariupole už podľa jeho starostu Vadyma Bojčenka zahynulo vyše 10.000 civilistov. Bojčenko v pondelňajšom telefonickom rozhovore pre agentúru AP povedal, že počet obetí už mohol presiahnuť 20.000 a ulice mesta sú doslova posiate mŕtvymi telami.