Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rusko: Zničenej škole v Kramatorsku sme zlikvidovali 300 nacionalistov

Ihrisko opustenej školy v Kramatorsku na východnej Ukrajine, štvrtok 14. júla 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí záchranári v piatok oznámili, že ukončili prehľadávanie trosiek čiastočne zničenej školskej budovy číslo 23, v ktorých objavili tri mŕtve telá.

Kyjev/Moskva 22. júla (TASR) - Ukrajinskí záchranári objavili v troskách školy v Kramatorsku, zničenej pri ruskom útoku, tri mŕtve telá. Moskva však bez uvedenia dôkazov tvrdí, že pri útoku na kramatorskú školu zlikvidovala "do 300 nacionalistov". Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Podľa kancelárie ukrajinského prezidenta bola pri ruskom ostreľovaní mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti, kde momentálne prebiehajú ťažké boje, vo štvrtok zničená jedna z miestnych škôl a poškodených 85 obytných budov.

Ukrajinskí záchranári v piatok oznámili, že ukončili prehľadávanie trosiek čiastočne zničenej školskej budovy číslo 23, v ktorých objavili tri mŕtve telá. Podľa ukrajinských úradov priestory dočasne uzavretej školy v súčasnosti slúžili ako skladisko potravinovej pomoci.

Podľa ruského ministerstva obrany sa naopak v budove ukrývali ozbrojení ukrajinskí nacionalisti, ktorí ju využívali ako svoju základňu. Školu podľa ministerstva zasiahla presná munícia, ktorá "eliminovala do troch stoviek nacionalistov a 40 kusov špeciálneho vybavenia". Toto tvrdenie však rezort obrany nepodložil žiadnymi dôkazmi.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko pri tejto príležitosti opäť apeloval na miestnych obyvateľov, aby sa evakuovali z oblasti bojov.

"Ruské útoky na školy a nemocnice sú veľmi bolestivé a odhaľujú, čo je ich skutočným cieľom: premeniť mierumilovné mestá na ruiny,"
uviedol v televíznom vystúpení Kyrylenko, ktorého citovala agentúra AP.