Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že verdikt v prípade letu MH17 bol politicky motivovaný

Na snímke štvrtý sprava predsedajúci sudca Hendrik Steenhuis hovorí počas verdiktu v procese Malaysia Airlines Flight 17 na súde s najvyšším zabezpečením na letisku Schiphol pri Amsterdame v Holandsku 17. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Moskva akúkoľvek účasť na zostrelení letu MH17 popiera a odmieta žiadosti o vydanie osôb podozrivých z účasti na tomto čine.

Moskva/Washington 17. novembra (TASR) - Rusko kritizovalo verdikt holandského súdu, ktorý vo štvrtok odsúdil na doživotie troch mužov obžalovaných v prípade zostrelenia civilného letu MH17 nad východnou Ukrajinou. Podľa Moskvy bolo rozhodnutie súdu politicky motivované.

Spojené štáty naopak výrok holandského súdu privítali, informuje agentúra AFP.

"Priebeh a výsledky pojednávaní naznačujú, že boli založené na politickej objednávke s cieľom podporiť verziu (udalostí) presadzovanú Haagom a jeho spojencami," uvádza sa vo štvrtkovom vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

Okresný súd v holandskom Haagu dal prednosť politike pred "princípmi nestrannej justície," čím vášne poškodil povesť holandského súdnictva, tvrdí ruské ministerstvo. Súd bol podľa neho pod "bezprecedentným tlakom" zo strany holandským politikov, prokuratúry aj médií a preto bol celý proces jedným z najškandalóznejších v dejinách justície.

Celkom opačný názor na verdikt vyjadrilo americké ministerstvo zahraničných vecí. "Rozhodnutie okresného súdu v Haagu je dôležitým momentom v rámci pokračujúcich snáh o zaistenie spravodlivosti pre 298 ľudí, ktorý stratili svoje životy 17. júla 2014" pri zostrelení letu MH17, uviedol šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Vynesené tresty podľa neho dokazujú pevné odhodlanie Holandska vyšetriť skutočný priebeh celej tejto tragédie a potrestať osoby za ňu zodpovedné.

Rozhodnutie holandského súdu privítal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň však zdôraznil, že je potrebné vyvodiť zodpovednosť nielen voči samotným páchateľom, ale aj voči tým, ktorý útok na let MH17 nariadili.

Rusi Igor Girkin a Sergej Dubinskij a proruský Ukrajinec Leonid Charčenko boli v neprítomnosti uznaní za vinných z vraždy a úmyselného spôsobenia havárie lietadla a dostali doživotné väzenské tresty. Štvrtý obžalovaný - Rus Oleg Pulatov - bol oslobodený pre nedostatok dôkazov.

Moskva akúkoľvek účasť na zostrelení letu MH17 popiera a odmieta žiadosti o vydanie osôb podozrivých z účasti na tomto čine.