Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že zabilo na Ukrajine stovky zahraničných „žoldnierov“

Ruský vojak, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruská armáda tiež informovala, že sa jej podarilo zastaviť príchod zahraničných žoldnierov na Ukrajinu a ich súčasný počet v tejto prozápadnej krajine odhadla na približne 3500.

Moskva 2. júna (TASR) - Moskva vo štvrtok oznámila, že sa jej za posledný mesiac podarilo zastaviť príchod zahraničných "žoldnierov" na Ukrajinu a že ich zabila "stovky". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Stovky zahraničných žoldnierov na Ukrajine boli krátko po svojom príchode na výcvik zlikvidované ruskými presnými zbraňami dlhého doletu," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

"Väčšina žoldnierov bola zničená v bojových oblastiach, pretože mali nízku úroveň výcviku a nedostatok skutočných bojových skúseností," dodalo ministerstvo v Moskve.

Ruská armáda tiež informovala, že sa jej podarilo zastaviť príchod zahraničných žoldnierov na Ukrajinu a ich súčasný počet v tejto prozápadnej krajine odhadla na približne 3500.

Príchod týchto bojovníkov sa "v podstate zastavil začiatkom mája a ich celkový počet sa zmenšil takmer o polovicu, zo 6600 na 3500 ľudí", dodalo ruské ministerstvo obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin poslal 24. februára vojakov na Ukrajinu, aby túto prozápadnú krajinu "demilitarizovali" a "denacifikovali".

Na archívnej snímke z 18. apríla 2022 ruské vojenské vozidlá sa pohybujú po diaľnici v oblasti kontrolovanej separatistickými silami podporovanými Ruskom pri Mariupole na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Jeden z európskych predstaviteľov v apríli povedal, že na Ukrajine bojuje popri ruských silách aj okolo 20.000 žoldnierov z ruskej súkromnej polovojenskej spoločnosti Vagnerova skupina, ako aj zo Sýrie a z Líbye.

Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych konfliktných zónach vo svete vrátane Ukrajiny.

"Vagnerova skupina je ruskou súkromnou vojenskou spoločnosťou využívanou na destabilizáciu bezpečnosti v Európe a jej susedstve, a to predovšetkým v Afrike," povedal jeden európsky diplomat vlani v decembri, keď ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie sa v Bruseli jednohlasne dohodli na uvalení sankcií na túto ruskú organizáciu.

Jednotky Vagnerovej skupiny údajne slúžia ruským súkromným a štátnym záujmom nielen na Ukrajine, ale aj v Sýrii a v Líbyi. Táto firma svoje služby ponúkla i miestnym predstaviteľom v subsaharskej Afrike vrátane bývalej francúzskej kolónie Mali a v Stredoafrickej republike, všíma si AFP.