Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že začalo odsun svojich jednotiek z Chersonu

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 ruskí vojaci stoja vedľa svojich nákladných vozidiel v meste Cherson na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil v stredu stiahnutie ruských jednotiek z Chersonu, okupovaného od prvých dní invázie.

Moskva 10. novembra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok deklarovalo, že ruské jednotky začali ustupovať z ukrajinského mesta Cherson. Podľa ruského ministerstva ide o "manéver", uviedla britská stanica BBC.

Podľa agentúry AFP sa odsun ruských vojakov začal deň po oznámení, že ruské jednotky sa stiahnu z pravého brehu rieky Dneper.

"Jednotky ruskej skupiny vojsk sa presúvajú do pripravených pozícií na ľavom brehu rieky Dneper v súlade so schváleným plánom," uviedol na brífingu hovorca ruského ministerstva Igor Konašenkov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil v stredu stiahnutie ruských jednotiek z Chersonu, okupovaného od prvých dní invázie. Takýto rozkaz vydal po vypočutí si správy veliteľa spoločnej skupiny ruských jednotiek na Ukrajine Sergeja Surovikina. Ruské jednotky sa podľa nariadenia majú presunúť na ľavý breh rieky Dneper.

Znovuzískanie Chersonu sa od začiatku okupácie stalo jedným z hlavných vojenských a politických cieľov Ukrajiny.

Ukrajinské úrady zatiaľ na vyhlásenia ruského velenia o odsune z Chersonu reagujú zdržanlivo - poukazovali, že ho dosiaľ nebadať a že ruská skupina na pravom brehu Dnepra vybudovala obranné línie a je pripravená brániť sa.