Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že zneškodnilo tretiu raketu v okolí Krymského mosta

Ilustračné foto. Foto: Daniel Veselský/TASR

V sobotu predtým útočili v oblasti Kerčského prielivu dve ukrajinské protilietadlové riadené strely S-200, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Moskva/Simferopol 12. augusta (TASR) - Ruské sily zostrelili nad Kerčským prielivom ďalšiu ukrajinskú raketu, ktorá smerovala na Kerčský most, oznámil v sobotu popoludní Kremľom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov. Správu priniesla ruská tlačová agentúra Interfax, na ktorú sa odvolal portál britskej televízie Sky News, a následne aj agentúra AFP.

V sobotu predtým útočili v oblasti Kerčského prielivu dve ukrajinské protilietadlové riadené strely S-200, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ponad tento prieliv postavilo Rusko Kerčský most (Krymský most), ktorý spája Moskvou protiprávne anektovaný Krymský polostrov s ruskou pevninou. Pri tomto útoku dvoma raketami nebol most poškodený, uviedol Aksionov.

"Nad Kerčským prielivom bola zostrelená ďalšia nepriateľská raketa," napísal v sobotu neskôr Aksionov na platforme Telegram, z ktorej citoval Interfax. "Ďakujeme ti, naša protivzdušná obrana, za vysokú úroveň profesionality a za ostražitosť," dodal gubernátor.

Vyzval miestnych obyvateľov, aby zachovali pokoj.

Fotografie na sociálnych sieťach zachytávali stĺpy dymu stúpajúce k oblohe v okolí mosta.

Rusko v sobotu skoro ráno informovalo, že jeho sily zneškodnili 20 ukrajinských dronov blízko Krymského polostrova, kde Kyjev v posledných týždňoch vystupňoval útoky.

Kyjev plánuje Krym dobyť naspäť a opakovane cieli svoje útoky na Kerčský most, jeden z obľúbených projektov ruského prezidenta Vladimira Putina. Rusko anektovalo Krym od Ukrajiny v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014.