Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko údajne podniklo odvetný útok za vojakov zabitých v Makijivke

Ilusračná snímka. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok v Makijivke z noci zo Silvestra na Nový rok sa v pondelok prihlásil Kyjev.

Moskva 8. januára (TASR) - Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho sily vykonali "odvetný útok" vo východoukrajinskom meste Kramatorsk s cieľom pomstiť sa za smrť 89 vojakov, ktorí boli zabití pred týždňom v meste Makijivka v Doneckej oblasti. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany v Moskve.

AFP však poznamenala, že správu ruského rezortu obrany nevedela bezprostredne overiť.

"Viac než 600 ukrajinských vojakov bolo zabitých" v dôsledku masívneho raketového útoku na jednotky umiestnené v dvoch budovách v Kramatorsku, tvrdí ruské ministerstvo. Dodáva, že zasiahnuté budovy slúžili ako dočasné kasárne pre vojakov.

Ruské ministerstvo v príspevku zverejnenom na platforme Telegram, na ktorý sa odvoláva spravodajská stanica Sky News, priblížilo, že za uplynulých 24 hodín sa Moskve podarilo cez viaceré nezávislé kanály odhaliť a potvrdiť dočasné nasadenie ukrajinských vojakov v Kramatorsku. V oboch budovách bolo údajne dovedna 1300 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

K zodpovednosti za útok v Makijivke z noci zo Silvestra na Nový rok sa v pondelok prihlásil Kyjev. Zasiahnutá bola škola slúžiaca ako kasárne pre zmobilizovaných ruských vojakov. Kyjev najprv tvrdil, že pri útoku zahynulo okolo 400 ruských vojakov. Neskôr však informoval, že počet mŕtvych ešte overuje.