Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko malo zaútočiť na Hadí ostrov po tom, čo tam Kyjev vztýčil vlajku

Ukrajinská armáda vrátila vlajku Ukrajiny na Hadí ostrov v Čiernom mori, ktorý bol nejaký čas pod kontrolou ruských vojsk. Foto: TASR/AP

Lietadlo ruských vzdušných síl okamžite zaútočilo na Hadí ostrov vysoko presnými raketami, v dôsledku čoho bola časť príslušníkov ukrajinskej armády zneškodnená.

Kyjev 7. júla (TASR) - Lietadlo ruských ozbrojených síl vo štvrtok ráno uskutočnilo raketový útok na strategicky významný Hadí ostrov v Čiernom mori a usmrtilo niekoľkých príslušníkov ukrajinských jednotiek. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Stalo sa tak po tom, čo Kyjev oznámil, že jeho vojaci na ostrove znova vztýčili ukrajinskú vlajku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Približne o 05.00 h sa niekoľko ukrajinských vojakov vylodilo na ostrove z motorového člna a odfotilo sa s vlajkou. Lietadlo ruských vzdušných síl okamžite zaútočilo na Hadí ostrov vysoko presnými raketami, v dôsledku čoho bola časť príslušníkov ukrajinskej armády zneškodnená," povedal hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Vedúci úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak prostredníctvom platformy Telegram vo štvrtok zverejnil video, ktoré zachytáva, ako traja vojaci na Haďom ostrove vztyčujú ukrajinskú vlajku.

Hadí ostrov leží približne 30 kilometrov od pobrežia Ukrajiny a nachádza sa blízko námorných trás vedúcich k prielivu Bospor a Stredozemnému moru. Tento malý ostrov sa stal symbolom ukrajinského odporu už na začiatku ruskej invázie. Ukrajinskí obrancovia tam vtedy ostentatívne ignorovali výzvy ruských útočníkov, aby sa vzdali. Ruské sily sa z Hadieho ostrova, kde čelili vytrvalým ukrajinským delostreleckým a raketovým útokom, stiahli 30. júna. Ruské ministerstvo obrany to označilo za gesto dobrej vôle. Dodalo, že týmto krokom chce umožniť otvorenie koridoru na vývoz obilia z čiernomorských prístavov.