Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko ukončilo odsun „mierotvornej“ misie ODKB z Kazachstanu

Ruskí príslušníci členských štátov Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), foto z archívu. Foto: TASR/AP

Povolanie a prítomnosť jednotiek ODKB v Kazachstane vyvolali znepokojenie na Západe. Mnohí predstavitelia kazašskej opozície prítomnosť cudzích vojsk označili za inváziu.

Moskva 19. januára (TASR) - Návrat Ruskom vedených tzv. mierových síl Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) z Kazachstanu sa v stredu zavŕšil odletom štyroch ruských vojenských nákladných lietadiel z letísk v kazašských mestách Nur-Sultan a Alma-Ata. Podľa agentúry Interfax o tom informovalo ruské ministerstvo obrany.

Na palube týchto lietadiel bolo aj velenie kontingentu na čele s generálplukovníkom, veliteľom ruského letectva Andrejom Serďukovom. Ten - podľa agentúry AFP - oznámil, že "mierová operácia vykonaná v súlade s rozhodnutím Rady kolektívnej bezpečnosti ODKB na území Kazašskej republiky bola ukončená".

O vyslanie jednotiek ODKB požiadal kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v čase pokračujúcich nepokojov vo veľkých kazašských mestách. Jeho žiadosti bolo okamžite vyhovené a všetok vojenský personál a technika sa do Kazachstanu prepravili v priebehu troch dní.

Ruské vojenské transportné lietadlá sa podieľali nielen na presune vojakov a techniky z Ruska, ale aj z iných krajín zúčastňujúcich sa na misii ODKB, ktorej členmi sú Arménsko, Bielorusko, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan a Rusko.

Na videosnímke ruskí príslušníci mierových síl pomáhajú dostať vozidlo do lietadla pred odletom do Kazachstanu 6. januára 2022 na letisku neďaleko Moskvy.
Foto: TASR/AP


V Kazachstane tzv. mierové jednotky ODKB vzali pod ochranu dôležité objekty. ODKB vopred deklarovala, že ich účasť na bojových operáciách sa neočakáva.

Tokajev 11. januára oznámil, že situácia v krajine sa stabilizovala a že sťahovanie síl ODKB sa začne o dva dni. Ministri obrany krajín ODKB podpísali príslušné rozhodnutie 13. januára.

Agentúra AFP dodala, že stiahnutie tzv. mierových síl sa uskutočnilo v ten istý deň, ako Kazachstan ukončil stav núdze vyhlásený v celej krajine po tom, ako pokojné protesty proti novoročnému zvýšeniu cien energií prerástli do násilia, z ktorého úrady obvinili banditov a "teroristov". Násilnosti si podľa doteraz zverejnených údajov vyžiadali 225 obetí.

Povolanie a prítomnosť jednotiek ODKB v Kazachstane vyvolali znepokojenie na Západe. Mnohí predstavitelia kazašskej opozície prítomnosť cudzích vojsk označili za inváziu.

Niektorí pozorovatelia interpretovali nepokoje v Kazachstane ako súčasť boja o moc medzi bývalým a súčasným prezidentom, čo však obaja politici popreli.