Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Ruské letectvo pri západných hraniciach je v bojovej pohotovosti

Stíhačky Suchoj Su-30MKI Foto: TASR/AP

Aj jednotky ukrajinského ministerstva vnútra sú v stave pohotovosti po tom, čo sa na Kryme ozbrojenci zmocnili dvoch vládnych budov.

Kyjev/Simferopol/Moskva 27. februára (TASR) - Stíhačky rozmiestnené pozdĺž západných hraníc Ruska boli dnes uvedené do bojovej pohotovosti. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

"Stíhačky vykonávajú nepretržité hliadky v pohraničných regiónoch," citovala rezort agentúra Interfax.

V súvislosti s napätím na Kryme, ktorý je jediným ukrajinským regiónom s väčšinovým ruským etnikom, ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že bude "silno a nekompromisne" hájiť práva svojich krajanov.

Aj jednotky ukrajinského ministerstva vnútra sú v stave pohotovosti po tom, čo sa na Kryme ozbrojenci zmocnili dvoch vládnych budov. Na budove parlamentu v krymskej metropole Simferopol vztýčili ruskú vlajku, informoval dnes dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

Okolie obsadených vládnych budov podľa jeho slov zablokovala polícia. "Boli prijaté opatrenia proti extrémistickým akciám, aby nedošlo k vyústeniu situácie do ozbrojenej konfrontácie v centre mesta," citovala Avakova agentúra AP.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes vyzval ruské sily, aby neopúšťali svoju námornú základňu na Kryme. "Akýkoľvek pohyb vojakov, najmä vojakov mimo tohto teritória, bude považovaný za vojenskú agresiu," varoval Turčynov.