Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko vyzvalo na okamžité prímerie na Ukrajine

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Sikorski uviedol, že Moskva by mala pomôcť upokojiť krízu tým, že zabráni prieniku ozbrojencov a zbraní cez hranicu do východnej časti Ukrajiny, kde proruskí militanti bojujú proti vládnym silám.

Petrohrad 10. júna (TASR) - Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vyzval dnes na okamžité prímerie medzi vládnymi silami a separatistami na východe Ukrajiny a začatie celonárodného dialógu o budúcnosti krajiny.

Lavrov sa takto vyjadril v Petrohrade na tlačovej konferencii po schôdzke so svojimi partnermi z Nemecka a Poľska - Frankom-Walterom Steinmeierom a Radoslawom Sikorským, píše agentúra Reuters.

"Sme presvedčení, a naši partneri zdieľajú tento názor, pokiaľ rozumiem, že bez ohľadu na rôzne interpretácie rôznych udalostí, ktoré sa stali počas ukrajinskej krízy, je dnes nevyhnutné upriamiť pozornosť na bezpodmienečné a okamžité prímerie a začatie dialógu," konštatoval Lavrov.

Jeho poľský kolega Sikorski uviedol, že Moskva by mala pomôcť upokojiť krízu tým, že zabráni prieniku ozbrojencov a zbraní cez hranicu do východnej časti Ukrajiny, kde proruskí militanti bojujú proti vládnym silám.

Sikorski taktiež poznamenal, že sľub šéfa Kremľa Vladimira Putina rešpektovať výsledky ukrajinských prezidentských volieb je krok správnym smerom. Dodal, že členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii, s ktorým Rusko nesúhlasí, "nie je v agende".