Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko podľa Porošenka spustilo na Ukrajine vojenskú intervenciu

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Oleksandr Zacharčenko Foto: TASR/AP

Separatisti priznali, že u nich bojujú ruskí vojaci počas dovolenky.

Doneck 28. augusta (TASR) - Rusko spustilo na Ukrajine vojenskú intervenciu, vyhlásil dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Zároveň vyzval na okamžité zasadanie Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), ktorá rozhodne o ďalších krokoch. Porošenko kvôli "ruskému vpádu" zrušil pracovnú cestu do Turecka.

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko pre agentúru Reuters povedal, že proruské sily na Ukrajine obsadili dnes oporný bod pri Azovskom mori a ich ďalším cieľom je prebojovať sa k prístavnému mestu Mariupol. Líder hlavného separatického subjektu zdôraznil, že ukrajinskú armádu dokážu poraziť aj bez vojenskej pomoci z Ruska.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské zdroje informovala, že separatisti podporovaní ruskými vojakmi vstúpili do mesta Novoazovsk.

Rada národnej bezpečnosti a obrany následne oznámila, že Novoazovsk je už pod kontrolou "ruskej armády". SNBO tvrdí, že ukrajinských vojakov stiahli z mesta, aby ušetrili ich životy. Zároveň posilňujú obranu Mariupola.

Podľa ranných správ ruských médií Zacharčenko vyhlásil, že v radoch domobrany bojuje približne 3000-4000 ruských dobrovoľníkov. Okrem nich, ako poznamenal, neprišla z Ruska žiadna vojenská pomoc.



Medzi nimi sú aj vojaci Ruskej federácie. Jeho vyhlásenie dnes odvysielala televízia Rossija 24 a citovali ho aj agentúry ITAR-TASS a RIA Novosti.

"Kyjev a Západ opakovane hovoria o ruskej vojenskej invázii, aby nejako ospravedlnili masívne porážky, ktoré ukrajinská armáda utrpela za posledné mesiace. Nikdy sme netajili, že v našich radoch bojuje mnoho Rusov," povedal Zacharčenko s tým, že okrem dobrovoľníkov nemajú od Ruska žiadnu vojenskú pomoc.

Premiér priznal, že medzi dobrovoľníkmi nie sú len bývalí ruskí vojaci. "Poviem to ešte otvorenejšie. V našich radoch bojujú aj súčasní vojaci, ktorí sa rozhodli tráviť dovolenku nie na pláži, ale medzi nami, bratmi, ktorí bojujú za slobodu Donbasu... Je to typické len pre Rusov," poznamenal. Dodal, že ruskí dobrovoľníci "bohužiaľ, utrpeli nejaké straty".

Domobrana DĽR medzitým oznámila, že v stredu zajala 89 príslušníkov ukrajinských síl. "V katastri obce Uľjanivske sa vzdalo 65 obkľúčených príslušníkov pohraničnej služby. Počas bojov s domobranou pri dedine Petrivske 24 vojakov z 93. brigády prestalo klásť odpor a vzdalo sa," uvádza sa vo vyhlásení DĽR.

Novoazovsk sa nachádza v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom. Leží na strategicky významom mieste pri Azovskom mori a na ceste, ktorá vedie na Krym. Otvorenie nového juhovýchodného frontu tak vzbudzuje obavy, že separatisti sa snažia vytvoriť pozemné spojenie medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. V takomto prípade môžu separatisti alebo Rusko získať kontrolu nad celým Azovským morom a všetkými jeho zdrojmi - ropou či minerálmi.