Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rusko vráti Ukrajine časť vojenskej techniky a výzbroje

Ukrajinskí námorníci nesú guľomet vo vnútri základne ukrajinskej námornej pechoty v meste Feodosia, Krym, nedeľa 23.marca 2014. Foto: TASR/AP

Pôjde o techniku a výzbroj, ktoré po stiahnutí ukrajinských jednotiek zostali na tých základniach na Kryme, čo po pripojení Krymskej republiky k Ruskej federácii neprešli na ruskú stranu.

Moskva 28. marca (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes vyhlásil, že ukrajinskí vojaci lojálni ku kyjevskej vláde opustili Krymský polostrov a všetky tamojšie vojenské zariadenia sú už pod kontrolou ruských síl. Informovala o tom agentúra Interfax.

Šojgu dnes súčasne od ruského prezidenta Vladimira Putina dostal rozkaz začať Ukrajine odovzdávať vojenskú techniku a výzbroj, ktoré po stiahnutí ukrajinských jednotiek zostali na tých základniach na Kryme, čo po pripojení Krymskej republiky k Ruskej federácii neprešli na ruskú stranu.

Minister obrany dnes Putina ako najvyššieho veliteľa ruských ozbrojených síl informoval, že bola ukončená aj výmena štátnych symbolov na všetkých lodiach a vo všetkých posádkach, ktoré prešli na ruskú stranu. Dodal, že ruské velenie na Kryme nedopustilo, aby pri tom došlo k hanobeniu ukrajinských štátnych symbolov.

Putin dnes podľa agentúry Interfax vyhlásil, že udalosti na Kryme preukázali vysokú mieru pripravenosti ruskej armády, a poďakoval sa vojakom dislokovaným na Krymskom polostrove za ich odhodlanie a profesionalitu, lebo vďaka tomu sa podľa neho podarilo vyhnúť provokáciám a zabrániť krviprelievaniu.

Šéf Kremľa uviedol, že úlohou ozbrojených síl a ministerstva obrany bude teraz modernizácia vojenskej infraštruktúry na Kryme a formovanie orgánov ministerstva vnútra, ministerstva pre mimoriadne situácie, Federálnej bezpečnostnej služby, Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie a ďalších.