Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Správy o ruských vojakoch na Ukrajine sú dohady, tvrdí minister Lavrov

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Anders Fogh vyhlásil, že ruskí vojaci sa priamo zapájajú do vojenských operácií na ukrajinskom území.

Moskva 29. augusta (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes poprel, že by na východe Ukrajiny bojovali aj ruskí vojaci. Správy podobného druhu označil za dohady.

Bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij v tejto súvislosti obvinil Moskvu zo lží a vyzval obyvateľov Ruska, aby pomohli zastaviť "nerovný" boj, ktorý Kremeľ vedie na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters.

"Počúvame rôzne dohady, nie prvýkrát, ale ani raz nám nepredložili žiadne fakty," vyhlásil Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve. Reagoval tak na medializované informácie o prítomnosti ruských vojakov v oblasti bojov na východe Ukrajiny.

Michail Chodorkovskij
Foto: TASR/AP
Podľa Chodorkovského Moskva vedie na Ukrajine "skutočnú vojnu", ale ruské úrady v tejto otázke klamú rovnako, ako to robili v minulosti ohľadne Afganistanu a Čečenska.

"Môžme zastaviť, čo sa deje. Stačilo by vyjsť do ulíc, začať štrajkovať," vyhlásil Chodorkovskij vo vyhlásení vydanom zo Švajčiarska, kde v súčasnosti žije.

Niekdajšieho najbohatšieho muža Ruska a odporcu prezidenta Vladimira Putina prepustili koncom minulého roku - na základe prezidentskej milosti - z väzenia, kde strávil približne desať rokov.


Predseda EK telefonoval s Putinom, odsúdil ruský vpád na Ukrajinu

José Manuel Barosso
Foto: TASR/AP
Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso dnes v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom odsúdil "závažný vpád" ruských ozbrojených síl na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vo veľmi otvorenej výmene názorov vyjadril predseda Komisie svoje hlboké znepokojenie nad súčasnými udalosťami a situáciou na Ukrajinu," uviedla Komisia vo svojom vyhlásení.

Barroso povedal Putinovi, že rozhodne odsudzuje "dôkazy o závažnom vpáde" na ukrajinské územie a operácie ruských vojenských jednotiek na tomto území.

EK vo svojom vyhlásení zopakovala, že ďalšia destabilizácia situácie na Ukrajine bude za veľkú cenu.


Rasmussen: Ruskí vojaci sa zapájajú do vojenských operácií na Ukrajine

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen
Foto: TASR/AP
Severoatlantická aliancia bude plne rešpektovať akékoľvek rozhodnutie ukrajinského parlamentu v otázke prípadných snáh o členstvo v NATO. Vyhlásil to dnes generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk predtým avizoval, že jeho vláda požiada parlament, aby zmenil doterajší neutrálny štatút krajiny a súhlasil s tým, aby sa začala uchádzať o vstup do NATO.

Rasmussen zároveň vyhlásil, že ruskí vojaci sa priamo zapájajú do vojenských operácií na ukrajinskom území, čo označil za otvorené porušenie suverenity a teritoriálnej celistvosti Ukrajiny.

"Napriek opakovanému neúprimnému popieraniu zo strany Moskvy je teraz jasné, že ruskí vojaci a zariadenia ilegálne prekročili hranicu na východe a juhovýchode Ukrajiny," vyhlásil šéf NATO.

Podľa jeho slov nejde o izolovanú operáciu, ale za súčasť "nebezpečných" snáh Kremľa o destabilizáciu Ukrajiny, ktoré trvajú už "mnoho mesiacov".

Podľa agentúry ITAR-TASS Rasmussen okrem toho oznámil, že NATO zakladá štyri fondy, prostredníctvom ktorých by sa mala financovať modernizácia ukrajinských ozbrojených síl. Príspevky do fondov už podľa neho prisľúbili viaceré členské krajiny aliancie.


Nemecká vláda po prvý raz obvinila Rusko z vojenskej intervencie na Ukrajine

Nemecká spolková vláda obvinila v súvislosti s vývojom na Ukrajine po prvý raz Rusko z "vojenskej intervencie".

Steffen Seibert, hovorca vládneho kabinetu kancelárky Angely Merkelovej, dnes v Berlíne poukázal na to, že sa množia indície o prítomnosti Rusov a využívaní ruských zbraní v krízových oblastiach a že to všetko dáva dokopy vojenskú intervenciu.

Hovorca súčasne potvrdil štvrtkové vyjadrenie Angely Merkelovej, v zmysle ktorého sa budú účastníci sobotňajšieho summitu Európskej únie v Bruseli zaoberať aj otázkou ďalších sankcií voči Ruskej federácii.

Severoatlantická aliancia (NATO) zatiaľ termín vojenská invázia, ktorý už v piatok použil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, neaplikovala, namiesto toho hovorí o vpáde.

Berlín ústami hovorcu vlády opakovane vylúčil dodávky zbraní na Ukrajinu, o ktoré požiadal Západ šéf ukrajinskej diplomacie Pavel Klimkin.

OBSE nemá dôkazy o prítomnosti riadnych ruských armádnych jednotiek na Ukrajine

Pozorovatelia OBSE skúmajú situáciu na ulici po ostreľovaní v meste Doneck na východe Ukrajiny 27. augusta 2014.
Foto: TASR/AP
Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nemá zatiaľ žiadne dôkazy o nasadení riadnych ruských armádnych jednotiek na Ukrajine. Z rôznych zdrojov prišli však potvrdenia o tom, že sa do bojov zapojilo ešte viac ruských dobrovoľníkov, ako sa očakávalo.

Pre rozhlasovú stanicu Deutschlandradio Kultur to dnes vyhlásil stály zástupca Švajčiarska pri OBSE Thomas Greminger, píše tlačová agentúra DPA.

Podľa jeho slov sa javí ako pravdepodobné, že doplňovanie zbraní a munície odniekiaľ prebieha. Vie sa o tom, že zrejme prebieha protiofenzíva separatistov. Na mimoriadnom zasadaní Stálej rady OBSE vo štvrtok sa však názory na informácie, ktoré prichádzajú z Ukrajiny, výrazne rozchádzali, dodal diplomat.

Francúzsko má podľa Fabiusa dôkazy o ruskej intervencii na Ukrajine
Laurent Fabius
Foto: TASR/AP

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes povedal, že jeho krajina má dôkazy "neprijateľnej" intervencie ruských vojakov na východnej Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Fabius povedal pre francúzsku televíziu, že sankcie Európskej únie proti Rusku sa pravdepodobne pritvrdia, ak Moskva rýchlo nezmení svoje správanie.

"Keď jedna krajina posiela vojenské do druhej krajiny bez súhlasu a proti vôli ďalšej krajiny, to sa nazýva intervencia a je jasne neprijateľná," vyhlásil francúzsky minister.

Praha vyzvala Moskvu na stiahnutie ruských jednotiek z Ukrajiny

Foto: TASR/M
Česká republika považuje prenikanie útvarov ruských ozbrojených síl na východnú a juhovýchodnú Ukrajinu za zásadné ohrozenie mieru a stability v celej Európe. Praha preto dnes vyzvala Moskvu, aby jednotky stiahla.

Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na vyhlásenie rezortu zahraničných vecí v Prahe.

"Kroky Ruskej federácie sú v príkrom rozpore nielen so základnými normami medzinárodného práva, ale tiež s nedávnymi ubezpečeniami prezidenta (Vladimira) Putina na summite v Minsku o jeho vôli dosiahnuť mierové riešenie krízy na východnej Ukrajine. ČR preto vyzýva Ruskú federáciu, aby okamžite stiahla príslušníkov svojich ozbrojených síl z ukrajinského územia," cituje server z vyhlásenia, v ktorom český rezort diplomacie vyzval Moskvu aj na zastavenie ostreľovania ukrajinského územia a prerušenia dodávok zbraní separatistom na východe Ukrajiny.

Opozičná strana TOP 09 niekdajšieho šéfa českej diplomacie Karla Schwarzenberga vyzvala vládu v Prahe, aby podporila tvrdšie sankcie voči Ruskej federácii. Podľa jej názoru Rusko vedie s Ukrajinou vojnu, preto je Kyjevu potrebné ponúknuť všestrannú pomoc. "Okupácia časti susednej krajiny, vysielanie vojakov a ostreľovanie delostrelectvom sú jednoznačne vojnové akty. Je nutné jasne povedať, že Rusko vedie vojnu voči Ukrajine a preto je pomoc tejto krajine nielen politicky nutná, ale je to aj morálna požiadavka", tvrdí TOP 09.

Ďalšia opozičná strana ODS považuje za jednu z možných reakcií na aktuálny vývoj prítomnosti NATO pri východných hraniciach aliancie.

Už v sobotu sa na summite Európskej ľudovej strany chystá rokovať o znepokojujúcej situácii na Ukrajine aj predseda koaličnej KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Štvorica niekdajších i súčasných českých politikov, Martin Bursík, Michael Kocáb, Luděk Niedermayer a Jaromír Štětina, vyzvala dnes vládu ČR, aby pozastavila vydávanie víz pre občanov Ruskej federácie, podporujúcich Putinov režim, ponúkla materiálnu a vojenskú pomoc Ukrajine a zmrazila plnenie všetkých zmlúv o dodávkach zbraní alebo ich komponentov z ČR do Ruskej federácie.