Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko: Ukrajinci poslali ozbrojený dron do záporožskej elektrárne

Na archívnej snímke z 22. augusta 2022 muž prechádza po priechode pre chodcov a v pozadí je viditeľná rieka Dneper a Záporožská jadrová elektráreň v meste Nikopol na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Podľa Rusov mal dron za úlohu zaútočiť na časť elektrárne, v ktorej sa skladovali vyhorené palivové tyče.

Moskva 29. augusta (TASR) - Ruské jednotky okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine v nedeľu uviedli, že museli zostreliť ozbrojené bezpilotné lietadlo, ktoré do oblasti vyslali Ukrajinci. TASR správu prevzala z agentúry DPA, podľa ktorej nebolo ruské tvrdenie možné nezávisle overiť.

Dron po zostrelení spadol na bezpečnostný kryt jedného z reaktorov elektrárne, vyplýva zo správ ruských médií. Výbušniny, ktoré bezpilotné lietadlo nieslo, údajne explodovali bez toho, aby spôsobili nejaké škody.

Podľa Rusov mal dron za úlohu zaútočiť na časť elektrárne, v ktorej sa skladovali vyhorené palivové tyče.

Ruské jednotky "vystavujú riziku celý kontinent", keď využívajú Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, ako vojenskú základňu, vyhlásil v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili v prvých týždňoch invázie ruské jednotky, no naďalej ju prevádzkujú ukrajinskí pracovníci. Toto zariadenie sa odvtedy nachádza na frontovej línii. Kyjev a Moskva sa v posledných týždňoch navzájom obviňujú z ostreľovania tejto jadrovej elektrárne, čo vyvoláva obavy z možného úniku radiácie.