Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo USA a NATO z vojenskej aktivity v okolí Čierneho mora

Na archívnej snímke generálplukovník Sergej Rudskoj. Foto: TASR/AP

Generálplukovník Rudskoj uviedol, že Rusko požiadalo NATO, aby znížilo množstvo vojenských aktivít pozdĺž ruských hraníc.

Moskva 18. septembra (TASR) - Ruská armáda obvinila v piatok Spojené štáty a ich spojencov zo zvyšovania napätia v oblasti Čierneho mora prostredníctvom prudkého nárastu v počte hliadkovacích a prieskumných letov. Informovala o tom agentúra AP.

Generálplukovník Sergej Rudskoj z ruského generálneho štábu uviedol, že USA a ďalšie členské krajiny NATO výrazne zvýšili rozsah svojich vojenských aktivít v tejto oblasti.

"USA a ich spojenci v NATO budú niesť plnú zodpovednosť za prípadné vyhrotenie situácie v tejto oblasti," povedal.

Rudskoj pripomenul sériu letov amerických bombardérov B-52 ponad Čierne a Azovské more v auguste a septembri. Tieto misie mali podľa jeho slov za cieľ simulovať raketové útoky na zariadenia v južnej časti Ruska. Bombardéry podľa neho leteli blízko - vo vzdialenosti 11 kilometrov od ruských hraníc.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR AP

Tri americké bombardéry typu B-1 Lancer minulý týždeň preleteli ponad Východosibírske more, píše AP. Americká armáda uviedla, že prebiehajúce cvičenia mali preukázať schopnosť vzdušných síl USA poskytnúť podporu svojim spojencom a partnerom.

Rudskoj tvrdí, že USA a ich spojenci v NATO takisto zvýšili množstvo prieskumných letov v oblasti Krymu. Rudskoj dodal, že vojenské lode NATO tento rok trávia viac času v oblasti Čierneho mora.

Rudskoj uviedol, že Rusko požiadalo NATO, aby znížilo množstvo vojenských aktivít pozdĺž ruských hraníc, a vyzvalo Alianciu na rozhovory o ďalších opatreniach s cieľom zabrániť vojenským incidentom. NATO však tieto žiadosti odmietlo, dodal Rudskoj.