Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Rusko uprednostňuje vnútorné riešenie problémov v Mjanmarsku

Mjanmarskí aktivisti stavajúci sa na odpor vojenskej junte počas demonštrácie v Rangúne v pondelok 26. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Bezpečnostné sily podľa odhadov na protestoch usmrtili už približne 750 ľudí.

Moskva 26. apríla (TASR) – Moskva v pondelok vyhlásila, že uprednostňuje vnútorné riešenie nepokojov v Mjanmarsku, ktoré vypukli po februárovom vojenskom prevrate a po následných brutálnych zásahoch bezpečnostných zložiek proti tamojším demonštrantom. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

„Sme veľmi znepokojení a s veľkou pozornosťou sledujeme, čo sa tam deje," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že „Rusko má s Mjanmarskom dlhoročné vzťahy, ktoré si váži, a je za to, aby si Mjanmarsko svoje vnútorné problémy vyriešilo samo."

Kremeľ zároveň v pondelok uviedol, že Rusko dôrazne odsudzuje činy, ktoré vedú k civilným obetiam.

Začiatkom apríla Moskva vyhlásila, že je proti sankciám voči junte v Mjanmarsku, pričom upozornila, že represívne opatrenia môžu v krajine vyvolať občiansku vojnu.

Protesty v Mjanmarsku prebiehajú od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov - predsedníčku vlády (štátnu kancelárku) Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina.

Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana premiérky Su Ťij.

Bezpečnostné sily podľa odhadov na protestoch usmrtili už približne 750 ľudí. Prejavy občianskej neposlušnosti zároveň ochromili ekonomiku krajiny, pričom ľudskoprávne organizácie varujú pred zvýšeným rizikom hladomoru.