Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady spustili protikorupčné vyšetrovanie vo veci Navaľného

Ruský opozičný aktivita Alexej Navaľnyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Popredný ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj si momentálne odpykáva 30-dňový trest za porušenie zákonov o verejnom zhromažďovaní. Minulý víkend ho hospitalizovali s príznakmi otrávenia.

Moskva 4. augusta (TASR) - Ruskí vyšetrovatelia v sobotu spustili vyšetrovanie v súvislosti s praním špinavých peňazí zadržaného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Vyšetrovanie bolo zamerané na objasnenie jeho osobného imania, informovala v sobotu tlačová agentúra AFP.

Zamestnanci Nadácie pre boj proti korupcii (FBK) "dostali veľkú finančnú sumu od tretích strán, o ktorých vedeli, že sú ilegálne," uviedli vyšetrovatelia, odhadujúc výšku prepieraných peňazí na jednu miliardu rubľov (13,8 milióna eur). "Komplici" FBK "poskytli právnu ochranu" zdrojom tým, že ich previedli na bankové účty.

FBK zverejnila množstvo vyšetrovaní popredných ruských predstaviteľov vrátane premiéra Dmitrija Medvedeva. Daná nadácia žiada od svojich podporovateľov, aby prispeli peniazmi na prevádzku tejto internetovej siete.

Správy o vyšetrovaní prenikli na verejnosť vtedy, keď sa ruská opozícia v Moskve dožadovala slobodného prístupu k voľbám, a desiatky osôb boli zadržané políciou.

Popredný ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj si momentálne odpykáva 30-dňový trest za porušenie zákonov o verejnom zhromažďovaní. Minulý víkend ho hospitalizovali s príznakmi otrávenia.

Niekoľkí z jeho podporovateľov vrátane právnika FBK sú taktiež v zadržaní v súvislosti s demonštráciami proti nadchádzajúcim voľbám v Moskve, kde mala väčšina z opozície zákaz účasti.

Opozícia obviňuje moskovského starostu Sergeja Sobjanina, stúpenca ruského prezidenta Vladimira Putina, z toho, že blokuje úsilie opozície o prelomenie jeho monopolu nad moskovským parlamentom v septembrových voľbách.

FBK vo štvrtok zverejnila video z vyšetrovania Sobjaninovej zástupkyne, obviňujúc ju z predaja moskovskej nehnuteľnosti členom jej rodiny za najnižšie možné ceny.