Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Rusko urobilo odvetný krok - vyhostilo sedem dánskych diplomatov

Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

Rezort dánskej diplomacie vtedy zároveň odsúdil "ruskú brutalitu" páchanú na Ukrajincoch v meste Buča pri Kyjeve s tým, že úmyselné útoky na civilistov sú vojnovým zločinom.

Moskva 5. mája (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že sedem dánskych diplomatov vyhlásilo za "nežiaduce osoby" (persony non grata). Ide pritom o reakciu na aprílové vyhostenie 15 ruských diplomatov z Dánska. Moskva zároveň protestuje proti dánskemu poskytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Rezort ruskej diplomacie uviedol, že otvorená protiruská politika Dánska vážne poškodzuje bilaterálne vzťahy a že Rusko si vyhradzuje právo podniknúť dodatočné recipročné kroky.

Dánsko už 5. apríla vyhostilo 15 ruských diplomatov, ktorých označilo za pracovníkov ruskej spravodajskej služby. Kodaň tak nasledovala obdobné kroky Nemecka či Francúzska. "Zistili sme, že 15 vyhostených dôstojníkov spravodajskej služby vykonávalo na území Dánska špionáž," uviedol dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod. Podľa neho chce takto Dánsko vyslať jasný signál, že špionáž je v tejto krajine neakceptovateľná. Vyhostení diplomati predstavujú riziko pre dánsku národnú bezpečnosť, ktoré nemožno ignorovať, dodal. Kofod zároveň upozornil na to, že Dánsko takto neprerušuje s Ruskom diplomatické vzťahy.

Rezort dánskej diplomacie vtedy zároveň odsúdil "ruskú brutalitu" páchanú na Ukrajincoch v meste Buča pri Kyjeve s tým, že úmyselné útoky na civilistov sú vojnovým zločinom.