Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ministri obrany Ruska a USA hovorili o situácii na Ukrajine

Foto: TASR/AP

Ruský minister obrany opätovne uistil, že Rusko nenapadne Ukrajinu.

Moskva 29. apríla (TASR) - V blízkosti ruských hraníc je od začiatku patovej situácie medzi Moskvou a Kyjevom bezprecedentne zvýšená aktivita amerických vojsk NATO, uviedol v pondelok ruský minister obrany Sergej Šojgu, pričom vyzval svojho amerického rezortného kolegu Chucka Hagela, aby pomohol "zmierniť rétoriku", informovala agentúra Reuters.

Šojgu telefonicky Hagelovi povedal, že Rusko je otvorené kontaktom so všetkými stranami so zámerom zredukovať napätie. Ruské sily, ktoré minulý týždeň pozdĺž ukrajinských hraníc vykonávali neohlásené manévre, sa už vrátili na svoje stále základne, dodal Šojgu bez udania ďalších podrobností. Vojenské cvičenie sa stretlo s kritikou západných krajín.

Ruský minister obrany Hagela opätovne uistil, že Rusko nenapadne Ukrajinu. Hagel požiadal ruskú stranu o pomoc pri vydaní siedmich inšpektorov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých na východe Ukrajiny zadržiavajú proruskí separatisti. Podľa agentúry AP Hagel vyzval Moskvu na ukončenie jej "destabilizačného vplyvu" na Ukrajine.