Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusko reaguje na program USA: Chce vyzbrojiť vlaky jadrovými strelami

Ilustračné foto Foto: wikimedia.org

Práce budú v réžii Moskovského inštitútu tepelných technológií, ktorý vyvinul pre ruské ponorky aj rakety Bulava s jadrovými hlavicami.

Moskva 18. decembra (TASR) - Rusko na budúci rok vypracuje plán na vyzbrojenie svojich vlakov raketami s jadrovými hlavicami. Ide o potenciálnu reakciu na americkú koncepciu Rýchleho globálneho úderu (PGS), oznámil dnes veliteľ ruských Raketových vojsk strategického určenia Sergej Karakajev.

"Správa ministerstva obrany bola predložená prezidentovi a rozkaz znel vyvinúť predbežný dizajn železničného raketového systému," citovala Karakajeva agentúra RIA Novosti.

Práce budú v réžii Moskovského inštitútu tepelných technológií, ktorý vyvinul pre ruské ponorky aj rakety Bulava s jadrovými hlavicami.

Karakajev tvrdí, že predstavitelia obrany po analýze amerického systému vyrukovali "s potrebou opätovného zváženia otázky železničného raketového systému vzhľadom na zvýšenú životaschopnosť a rozsah našej železničnej siete".

Na rozdiel od jadrových striel so šachtovým odpaľovacím zariadením železničnému systému môže poskytovať maskovanie samotná železničná doprava. Posledné takéto jadrové strely sovietskej éry SS-24 Scalpel boli vyradené v roku 2005.

Americký program PGS zahŕňa vývoj rakiet s dlhým doletom a s konvenčnými výbušninami namiesto jadrových. Spojené štáty tvrdia, že program by mohol zvýšiť možnosť reakcie na vysokoprioritné hrozby po celom svete. V rámci programu uvažujú aj o zapojení bezpilotných lietadiel, ktoré dosahujú vysokú rýchlosť a vysokú nadmorskú výšku.

Ruský vicepremiér Dmitrj Rogozin, ktorý dohliada na obranný priemysel, minulý týždeň označil program PGS za "najdôležitejšiu novú stratégiu, ktorú dnes vyvíjajú Spojené štáty". Americkí lídri však musia mať podľa neho "na pamäti, že ak budeme napadnutí, za určitých okolností, samozrejme, odpovieme jadrovými zbraňami".