Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko uskutoční v Arktíde strategické vojenské cvičenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Velenie dodalo, že manévre budú zamerané aj na "zaistenie bezpečnosti" tzv. severnej námornej trasy.

Moskva 1. júna (TASR) - Rusko v tomto roku na jeseň uskutoční vojenské cvičenie v Arktíde. Ide o ďalší signál, ktorým Kremeľ potvrdzuje svoje ambície v tomto regióne, napísali v utorok tlačové agentúry Reuters a AFP.

Velenie ruskej Severnej flotily ohlásilo, že "strategické vojenské cvičenie" bude zamerané na preverenie "pripravenosti síl a vojakov" slúžiacich v arktickej oblasti a v jej okolí. Velenie dodalo, že manévre budú zamerané aj na "zaistenie bezpečnosti" tzv. severnej námornej trasy.

Vzrastajúca dostupnosť prírodných zdrojov a námorných trás v Arktíde, ktorú klimatické zmeny robia čoraz prístupnejšou, však iniciuje globálnu konkurenciu.

Tak, ako sa Moskva snaží presadiť svoj vplyv v Arktíde, sa v uplynulých rokoch zintenzívnili i vojenské spory, pričom ruské sily aj sily Severotalantickej aliancie tu uskutočňujú manévre so zámerom prezentovať svoje mocenské ambície.

Na stretnutí Arktickej rady, ktoré sa konalo 20. mája v Reykjavíku, Spojené štáty získali podporu pre obmedzenie plánov Moskvy v tomto regióne, pričom Washington hodlá presadiť pravidlá aj v súvislosti so severnou námornou trasou.

Rusko v uplynulých rokoch posilnilo svoju vojenskú prítomnosť v Arktíde vrátane nasadenia protivzdušného systému S-400.

S ubúdajúcou ľadovou prikrývkou v Arktíde Rusko tiež dúfa, že získa ekonomický vplyv a bude môcť využívať severnú námornú trasu na prepravu ropy a zemného plynu na zahraničný trh.

Rusko výrazne investovalo do rozvoja tejto trasy, ktorá skracuje cestu do ázijských prístavov o 15 dní v porovnaní s tradičnou trasou vedúcou cez Suezský kanál.