Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko úspešne otestovalo nadzvukovú jadrovú strelu Kinžal

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka Foto: TASR/AP

Strelu odpálili zo stíhacieho lietadla MiG-31, ktoré vzlietlo zo základne situovanej v Južnom vojenskom okruhu, oznámilo v nedeľu ruské ministerstvo obrany.

Moskva 11. marca (TASR) - Rusko v sobotu úspešne otestovalo nadzvukovú strelu Kinžal (Dýka), jednu z viacerých nových zbraní, ktoré začiatkom tohto mesiaca predstavil ruský prezident Vladimir Putin. Podľa jeho vyjadrenia Kinžal prekračuje rýchlosť zvuku desaťnásobne a je "ideálnou zbraňou".

Strelu odpálili zo stíhacieho lietadla MiG-31, ktoré vzlietlo zo základne situovanej v Južnom vojenskom okruhu, oznámilo v nedeľu ruské ministerstvo obrany. Daný rezort zverejnil i videozáznam, na ktorom je vidno, ako sa Kinžal odpája od stíhačky a zanecháva za sebou ohnivú čiaru, uviedla stanica BBC.

"Štart prebehol podľa plánu, nadzvuková strela zasiahla svoj cieľ,"
tvrdí ministerstvo obrany. Putin počas svojho výročného prejavu o stave štátu 1. marca vyhlásil, že Kinžal je súčasťou nového ruského arzenálu "nepremožiteľných" zbraní. Strela je schopná niesť jadrovú i konvenčnú hlavicu, má dolet 2000 kilometrov a počas všetkých fáz svojej letovej trajektórie dokáže vykonávať manévre zamerané na vyhnutie sa raketovej obrane.

Rusko podľa Putina disponuje aj strelou s plochou dráhou letu na jadrový pohon a vysokorýchlostným podmorským dronom, pričom obe tieto zbrane môžu byť vybavené jadrovými hlavicami. Moskva tiež otestovala nový typ ťažkej medzikontinentálnej balistickej rakety Sarmat, ktorá svojimi útočnými vlastnosťami prekonáva svojho predchodcu.

Americký rezort diplomacie reagoval na Putinov prejav slovami, že to nie je "správanie zodpovedného medzinárodného hráča", dopĺňa BBC. V Rusku sa o týždeň budú konať prezidentské voľby, v ktorých sa všeobecne očakáva jednoznačné víťazstvo Putina, čomu nasvedčujú aj prieskumy verejnej mienky.