Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Rusko úspešne otestovalo strelu Bulava schopnú niesť jadrové hlavice

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin dohliada prostredníctvom videokonferencie na uvedenie nových lodí pre ruské námorníctvo. Foto: TASR/AP

Bulava má dĺžku 12 metrov a dokáže zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti viac než 8000 kilometrov, píše AFP.

Moskva 5. novembra (TASR) - Rusko v nedeľu oznámilo, že úspešne otestovalo medzikontinentálnu balistickú raketu Bulava, ktorá je schopná niesť jadrové hlavice. Strelu odpálila jadrová ponorka Cár Alexander III. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že strela bola odpálená z bližšie nešpecifikovaného miesta v Bielom mori pri severozápadnom pobreží Ruska. Cieľ sa nachádzal v okolí niekoľko tisíc kilometrov vzdialeného polostrova Kamčatka na východe a strela ho zasiahla v stanovenom čase. Ministerstvo však neuviedlo, kedy s test uskutočnil, píše Reuters.

Bulava má dĺžku 12 metrov a dokáže zasiahnuť cieľ vo vzdialenosti viac než 8000 kilometrov, píše AFP.

Rusko počas uplynulého týždňa odstúpilo od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Prezident Vladimir Putin príslušné dokumenty podpísal vo štvrtok 2. novembra. Spojené štáty tento krok výrazne kritizovali, píše AFP.

CTBT prijatá v roku 1996 Valným zhromaždením OSN zakazuje všetky jadrové výbuchy vrátane skúšok jadrových zbraní. Do platnosti však nevstúpila, pretože ju neratifikovalo osem krajín vrátane Spojených štátov, Indie a Číny.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok požiadal Rusko o záväzok, že nebude vykonávať jadrové testy. Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že Moskva bude dodržiavať moratórium na vykonávanie jadrových testov aj po odstúpení od CTBT.