Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko: Útočné drony na Kryme využili koridor určený na vývoz obilia

Na archívnej satelitnej snímke prístavne mesto Sevastopol na Kryme. Foto: TASR/AP

Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov v dôsledku dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme.

Moskva 30. októbra (TASR) - Rusko v nedeľu vyhlásilo, že objavilo trosky dronov, ktoré zaútočili na jeho flotilu v krymskom prístave Sevastopol. Drony mali podľa Moskvy využiť "bezpečnú zónu" koridoru určeného na vývoz ukrajinského obilia a mohli byť vypustené z "civilnej lode". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Námorné drony sa pohybovali v bezpečnej zóne 'obilného koridoru'," uviedlo ruské ministerstvo obrany s tým, že "vyzdvihlo" z mora trosky pochádzajúce z niektorých dronov.

Jedno z bezpilotných lietadiel mohlo podľa ministerstva vyštartovať "z paluby jednej z civilných lodí prenajatej Kyjevom alebo jeho západnými veliteľmi na vývoz poľnohospodárskych produktov z prístavov Ukrajiny", cituje AFP.

Rusko tiež v nedeľu vyslovilo podozrenie, že niektoré z dronov využitých na útok na jeho flotilu na anektovanom Kryme mali "navigačné moduly kanadskej výroby". Ministerstvo obrany v Moskve uviedlo, že jeho špecialisti "vykonali prieskum navigačných modulov kanadskej výroby, nainštalovaných na námorných bezpilotných lietadlách".

Moskva tiež uviedla, že Kyjev plánoval útok v Sevastopole s pomocou britských vojenských špecialistov. Jeden z údajov z "navigačného prijímača" dronov podľa Moskvy preukázal, že bol vypustený "z pobrežia neďaleko mesta Odesa".

Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov v dôsledku dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme.

Kyjev v tejto súvislosti obviňuje Moskvu, že sobotňajší útok na Kryme využil len ako "falošnú zámienku" na odstúpenie od dohody a obnovenie blokády ukrajinských prístavov.