Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Rusko: Útok na rafinériu v Krasnodarskej oblasti spôsobil požiar

Rafinéria. Foto: TASR/AP

V sobotu vypukol po sérii útokov požiar aj v rafinérii v ruskom meste Samara, vzdialenom približne 1000 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Pri útoku v meste Belgorod zahynuli dvaja ľudia.

Moskva 17. marca (TASR) - Ukrajinské sily v noci na nedeľu dronmi zaútočili na ropnú rafinériu v ruskej Krasnodarskej oblasti, v dôsledku čoho nakrátko vypukol požiar. Podľa miestnych predstaviteľov tam jedna osoba zomrela na infarkt, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Požiar v areáli ropnej rafinérie v Slavjansku na Kubáni je už úplne uhasený. Podľa predbežných informácií v čase útoku dronu zomrela jedna osoba, pričom predbežnou príčinou smrti bol infarkt," uviedlo operačné veliteľstvo Krasnodarskej oblasti v aplikácii Telegram.

V dôsledku požiaru nehlásili z miesta žiadne obete. Miestny predstaviteľ však informoval, že zranenia utrpel jeden pracovník rafinérie a z útoku obvinil Ukrajinu.

Dronové útoky na energetickú infraštruktúru v Rusku sa zintenzívnili v poslednom týždni. Dochádza k nim v čase, keď sa v Rusku konajú prezidentské voľby, v ktorých podľa očakávaní zvíťazí šéf Kremľa Vladimir Putin.

V sobotu vypukol po sérii útokov požiar aj v rafinérii v ruskom meste Samara, vzdialenom približne 1000 kilometrov od hranice s Ukrajinou. Pri útoku v meste Belgorod zahynuli dvaja ľudia.

V uplynulom týždni došlo k útokom na ropné závody aj v mestách Riazaň a Nižný Novgorod. Putin, ktorého sily pred viac ako dvomi rokmi agresívne napadli susednú Ukrajinu, prisľúbil, že ukrajinské útoky na ruskom území sa nezaobídu bez potrestania.

Ruské rakety odpálené z anektovaného Krymu v piatok zasiahli obytnú zónu v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa. O život prišlo najmenej 20 ľudí a ďalších viac než 75 utrpelo zranenia.

V Ruskej federácii a na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sa konajú trojdňové prezidentské voľby, od piatka do nedele. Putin v nich nemá prakticky žiadneho súpera a je teda isté, že bude znovuzvolený na ďalších šesť rokov.