Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rusko uvalilo sankcie na ďalších predstaviteľov EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sankcie sa vzťahujú aj na európske štátne a komerčné subjekty, ktoré vyrábajú a dodávajú zbrane a vojenské vybavenie pre Kyjev.

Moskva 18. januára (TASR) - Rusko rozšírilo svoj zoznam predstaviteľov Európskej únie, na ktorých uvalilo sankcie. Ide o reakciu na decembrový deviaty balík sankcií EÚ voči Moskve. Uviedlo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré však nezverejnilo mená predstaviteľov a subjektov pridaných na sankčný zoznam. TASR správu prevzalo v stredu zo stanice CNN.

Medzi osobami, ktorým Rusko v utorok zakázalo vstup do krajiny, sú vysokopostavení predstavitelia vojenských inštitúcií členských štátov EÚ zapojených do výcviku ukrajinských vojakov, približuje rezort diplomacie v Moskve.

Sankcie sa vzťahujú aj na európske štátne a komerčné subjekty, ktoré vyrábajú a dodávajú zbrane a vojenské vybavenie pre Kyjev a tiež na občanov krajín EÚ, ktorí sa zapájajú "do systematickej verejnej protiruskej rétoriky".

CNN pripomína, že EÚ zaradila vlani v decembri na sankčný zoznam ďalších takmer 200 osôb a spoločností, ktorým zmrazila majetok. Sú medzi nimi členovia ruskej armády, zbrojárske firmy, politici a Moskvou dosadení predstavitelia na okupovaných územiach Ukrajiny.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok uviedlo, že tieto kroky EÚ - prijaté v reakcii na pokračujúcu vojenskú agresiu Moskvy voči Ukrajine - považuje za nezákonné. "Po každom nepriateľskom kroku západných krajín bude nasledovať včasná a primeraná odpoveď," dodalo ministerstvo.