Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko už tretí deň po sebe hlási rekordné počty obetí covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Plne zaočkovaných je 40 miliónov obyvateľov Ruska a najmenej jednu dávku vakcíny dostalo 49 miliónov ľudí.

Moskva 30. septembra (TASR) – Rusko vo štvrtok – už tretí deň po sebe – opäť zaznamenalo rekordný denný nárast počtu obetí covidu: za posledných 24 hodín evidujú ďalších 867 úmrtí.

Informovala o tom agentúra Interfax, ktorá pripomenula, že v stredu úrady hlásili 857 nových úmrtí a v utorok pribudlo 852 obetí pandémie.

Chorobe COVID-19 v Rusku doteraz podľahlo celkovo 207.255 ľudí, čo je podľa AFP najvyšší počet obetí v Európe.

Štatistický úrad Rosstat pritom v auguste informoval, že ak by sa použila širšia definícia úmrtí spojených s koronavírusom, Rusko by k dnešnému dňu malo viac ako 350.000 obetí pandémie, uviedla agentúra AFP.

Nezávislí experti obviňujú ruské vedenie a úrady z bagatelizovania závažnosti epidémie. Jej veľkým ohniskom je Moskva, kde pre prudký nárast infikovaných úrady upozorňujú aj na dôsledky stúpajúceho počtu hospitalizácií.

Moskva a mnoho ďalších regiónov pritom v lete zaviedli povinné očkovanie vybraných skupín obyvateľstva. Vakcinácia však stagnuje – Rusko má pritom k dispozícii niekoľko vakcín vlastnej výroby, ale obyvateľstvo im nedôveruje.

Podľa vládneho portálu, ktorý sumarizuje údaje o stave očkovania v ruských regiónoch, je v Rusku plne zaočkovaných necelých 29 percent populácie.

Minister zdravotníctva Michail Muraško vo štvrtok informoval, že plne zaočkovaných je 40 miliónov obyvateľov Ruska a najmenej jednu dávku vakcíny dostalo 49 miliónov ľudí.

Nízku zaočkovanosť vo štvrtok kritizoval aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Poukázal na to, že pre úspešnú očkovaciu kampaň boli vytvorené všetky podmienky a k dispozícii je aj dostatok vakcín.

Dodal, že „špecifickosť situácie s koronavírusom, tak či onak, povedie k tomu, že pre nezaočkovaných" bude život menej pohodlný ako pre zaočkovaných. Tento stav označil Peskov za realitu týkajúcu sa všetkých krajín, nielen Ruska.