Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre 36 krajín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tento krok je odvetou za zákaz letov ruských leteckých spoločností a strojov zo strany "európskych štátov".

Moskva 28. februára (TASR) - Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) v pondelok oznámila, že zatvára vzdušný priestor pre letecké spoločnosti z 36 krajín. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Tento krok je odvetou za zákaz letov ruských leteckých spoločností a strojov zo strany "európskych štátov".

TASR má k dispozícií oficiálny PDF súbor všetkých štátov, ktorý agentúra Rosaviacija zaradila na "čierny zoznam". Je medzi nimi aj Slovensko.

"V súlade s medzinárodným právom bolo - v reakcii na zákaz európskych štátov prevádzkovať lety civilných lietadiel prevádzkovaných ruskými leteckými dopravcami a/alebo registrovaných v Rusku - zavedené obmedzenie prevádzkovania letov leteckými dopravcami z 36 štátov," uviedla v krátkom oznámení ruská agentúra.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v nedeľu oznámila, že EÚ zatvára svoj vzdušný priestor "pre lietadlá vlastnené Ruskom, registrované v Rusku alebo riadené Ruskom". Šéfka EK povedala, že ruské stroje "Nebudú môcť pristáť, vzlietnuť alebo preletieť nad územím EÚ, vrátane súkromných lietadiel oligarchov," pripomenula televízia Sky News.