Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko v liste BR OSN: Ukrajina chystá provokácie v jadrovej elektrárni

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies šesť reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v piatok 19. augusta 2022. Foto: TASR/AP

List opakuje predchádzajúce tvrdenie Ruska, že Kyjev plánuje na piatok "provokáciu" v tejto jadrovej elektrárni, uviedla agentúra TASS.

Moskva 19. augusta (TASR) - Rusko odovzdalo Bezpečnostnej rade OSN list s varovaním, že Ukrajina plánuje "provokácie" v Záporožskej jadrovej elektrárni v juhoukrajinskom meste Enerhodar. V piatok o tom informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na diplomatický zdroj. Správu priniesol aj portál britského denníka The Guardian.

List opakuje predchádzajúce tvrdenie Ruska, že Kyjev plánuje na piatok "provokáciu" v tejto jadrovej elektrárni, uviedla agentúra TASS. Ukrajina naopak upozorňuje, že provokácie tam chystá Rusko.

Komplex Záporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej v Európe, obsadilo Rusko v marci, ale stále ju obsluhuje ukrajinský technický personál. Elektráreň sa už viackrát stala terčom ostreľovania, z čoho sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na spoločnom stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom požiadal OSN, aby zaistila bezpečnosť tohto strategického objektu, jeho demilitarizáciu a úplný odchod ruských vojakov.