Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Petrohrade odhalili pamätnú tabuľu obetiam bombového útoku

Obete výbuchu ležia na zemi pri zničenom vagóne metra na zastávke metra Technologičeskyj Institut v Petrohrade 3. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Mramorová pamätná doska bola odhalená na stanici metra Technologičeskij institut včera, neskoro večer.

Petrohrad 3. apríla (TASR) – V Petrohrade, druhom najväčšom ruskom meste, odhalili pamätnú tabuľu s menami 15 obetí bombového útoku, ktorý sa odohral v roku 2017 v tamojšom metre.

Pôvodne bolo pri príležitosti tretieho výročia tejto tragédie plánované aj oficiálne spomienkové podujatie, ale úrady ho pre situáciu v súvislosti s pandémiou COVID-19 zrušili.

Mramorová pamätná doska bola odhalená na stanici metra Technologičeskij institut včera, neskoro večer, informovala stanica Slobodná Európa.

Teroristický čin z 3. apríla 2017 podľa bezpečnostných zdrojov spáchal 22-ročný samovražedný atentátnik Akbaržon Džalilov, ruský občan uzbeckého pôvodu narodený v Kirgizsku. Podomácky vyrobenú nálož odpálil vo vozni súpravy metra, ktorá sa práve nachádzala medzi stanicami Technologičeskij institut a Sennaja ploščaď.

Výbuch si vyžiadal 15 mŕtvych a 67 zranených. Druhá nálož bola umiestnená na nástupisku stanice Ploščad Vosstanija, ale bola včas objavená a zneškodnená.

Vojenský súd v Petrohrade udelil doživotie Abrorovi Azimovovi za financovanie útoku, zatiaľ čo desať ďalších obžalovaných dostalo tresty odňatia slobody v rozmedzí 19 až 28 rokov za členstvo v teroristickej skupine a ilegálnu výrobu a predaj výbušných zariadení. Všetci odsúdení pochádzajú zo Strednej Ázie. Azimovov právnik, ako aj ľudskoprávne organizácie obvinili ruské úrady z mučenia zadržaných osôb.