Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Rusko v reakcii na závery G7 varuje pred nezákonným využitím majetku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V návrhu vyhlásenia dodali, že sú pripravení uvaliť ďalšie finančné a ekonomické sankcie vrátane takých, ktoré ovplyvnia príjmy Ruska v energetickom sektore a jeho budúce ťažobné kapacity.

Moskva/Rím 25. mája (TASR) - Ministri financií štátov združených v zoskupení G7 sa zaviazali k ďalším finančným a ekonomickým sankciám" proti Rusku za vojnu, ktorú rozpútalo proti Ukrajine. Uvádza sa to v návrhu spoločného vyhlásenia zverejneného na záver ministerskej schôdzky, ktorá sa konala v severotalianskom meste Stresa.

Ako informovala agentúra AP, ministri financií G7 uviedli, že na rokovaniach v Strese dosiahli pokrok v hľadaní spôsobov, ako využiť zisky zo zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine.

Identifikácia takýchto vhodných nástrojov, aby boli zároveň aj právne "čisté", bola hlavným bodom ich dvojdňového stretnutia. Ministri na záver rokovania vyjadrili nádej, že pred vrcholným summitom G7, ktorý sa bude konať 13. až 15. júna v Apúlii v južnom Taliansku, budú môcť lídrom G7 predstaviť všetky možné riešenia.

V záverečnom vyhlásení zopakovali, že ruské aktíva zmrazené krajinami G7 "zostanú nedostupné, kým Rusko nezaplatí za škody, ktoré spôsobilo Ukrajine".

V návrhu vyhlásenia dodali, že sú pripravení uvaliť ďalšie finančné a ekonomické sankcie vrátane takých, ktoré ovplyvnia príjmy Ruska v energetickom sektore a jeho budúce ťažobné kapacity.

"(G7 je) pripravená uvaliť sankcie na jednotlivcov a subjekty, ktoré Rusku pomáhajú získať pokročilé materiály, technológie a vybavenie pre jeho vojensko-priemyselnú základňu," píše sa v texte.

Agentúra AFP dodala, že summit, na ktorom sa v sobotu zúčastnil aj ukrajinský minister financií Serhij Marčenko, sa skončil deň po tom, čo Spojené štáty oznámili nový balík pomoci pre Kyjev vo výške 275 miliónov dolárov.

Táto finančná pomoc je súčasťou dohody o vojenskej pomoci v hodnote 61 miliárd dolárov, ktorú Kongres schválil v apríli po mesiacoch vyjednávaní.

Medzičasom ruský minister financií Anton Siluanov komentoval plány skupiny G7 využívať príjmy zo zmrazených ruských aktív na pomoc Ukrajine, pričom varoval pred recipročnými krokmi Ruska v prípade, ak Západ začne protiprávne nakladať s ruským majetkom.