Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko varuje EÚ pred novou eskaláciou v súvislosti s jadrovou dohodou

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Mechanizmu na riešenie sporov zahrnutého v jadrovej dohode sa aktivuje v prípade nedodržania podmienok uvedenej medzinárodnej zmluvy.

Moskva 14. januára (TASR) - Rusko v utorok varovalo Európsku úniu, že rozhodnutím spustiť mechanizmus na riešenie sporov zahrnutý v jadrovej dohode s Iránom z roku 2015 riskuje "novú eskaláciu" napätia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nevylučujeme, že neuvážené kroky Európanov by mohli viesť k ďalšej eskalácii v súvislosti s iránskou jadrovou dohodou," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Príslušný mechanizmus bol podľa neho vytvorený s úplne iným zámerom.

"Náročnosť implementácie dohody bola všeobecne známa a nesúvisela s Iránom", ale s jednostranným odstúpením Spojených štátov od dohody v roku 2018, čo viedlo k uvaleniu nových sankcií na Teherán, konštatovalo ďalej ministerstvo.

"Napriek všetkým výzvam iránska jadrová dohoda nestratila svoju dôležitosť," zhrnul rezort. Iránsky jadrový program je podľa neho "pod neustálou kontrolou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)".

Spustenie mechanizmu na riešenie sporov zahrnutého v jadrovej dohode oznámili v utorok ministri zahraničných vecí Británie, Francúzska a Nemecka. Aktivuje sa v prípade nedodržania podmienok uvedenej medzinárodnej zmluvy.

Diplomati zdôraznili, že medzi bezpečnostné záujmy Európskej únie patrí presadzovanie režimu nešírenia jadrových zbraní a zabezpečenie toho, aby Irán nikdy nevyvinul jadrovú zbraň. Spoločný komplexný akčný plán (JCPoA), čiže jadrová dohoda s Iránom, to mal zabezpečiť.