Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko varuje Rumunsko a ďalšie štáty pred vojenskou pomocou Ukrajine

Ukrajinskí vojaci jazdia na obrnenom vojenskom vozidle na okraji ukrajinského Kyjeva v sobotu 5. marca 2022. Foto: TASR/AP

Televízia Sky News poznamenala, že toto varovanie prichádza práve v čase, keď Poľsko uvažuje o dodávke svojich bojových lietadiel na Ukrajinu.

Moskva 6. marca (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v nedeľu upozornilo Rumunsko a "iné krajiny" susediace s Ukrajinou, že ich bude považovať za účastníkov ozbrojeného konfliktu, ak umožnia, aby z ich územia vzlietli ukrajinské bojové lietadlá s cieľom zaútočiť na ruskú armádu.

Podľa agentúry AP na to v nedeľu na brífingu v Moskve upozornil hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov.

Ruské ministerstvo obrany má podľa neho "spoľahlivé informácie o ukrajinských bojových lietadlách, ktoré predtým odleteli do Rumunska a iných krajín" susediacich s Ukrajinou.

Konašenkov v mene Ruska upozornil, že "využitie siete letísk týchto krajín na odstavenie ukrajinských vojenských lietadiel s ich následným nasadením proti ruským ozbrojeným silám bude možné považovať za zapojenie sa týchto štátov do ozbrojeného konfliktu".

Televízia Sky News poznamenala, že toto varovanie prichádza práve v čase, keď Poľsko uvažuje o dodávke svojich bojových lietadiel na Ukrajinu.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v tejto súvislosti povedal, že jeho krajina "veľmi aktívne hovorí" o poskytnutí vojenských lietadiel Poľsku ako rezervy v prípade, že Varšava pošle svoje lietadlá na Ukrajinu.

Konašenkov tiež na brífingu tvrdil, že ruské sily pri svojich zásahoch vyradili "prakticky všetky" bojové lietadlá Ukrajiny.

CNN pripomenula, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane žiada, aby západné mocnosti vyhlásili nad Ukrajinou bezletovú zónu, aby tak zabránili ďalším ruským útokom.

Ruský prezident Vladimir Putin medzičasom v súvislosti s tým varoval, že Moskva bude považovať každú krajinu, ktorá nad Ukrajinou zavedie bezletovú zónu, za účastníka prebiehajúceho vojenského konfliktu.