Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanectvo USA pokračuje v poskytovaní konzulárnych služieb

Na snímke budova amerického veľvyslanectva v Moskve 11. mája 2021. Foto: TASR/AP

USA nariadili vyhostenie desiatich ruských diplomatov, uvalili sankcie na desiatky spoločností a ľudí a obmedzili ďalšie možnosti Ruska požičiavať si peniaze

Moskva 14. mája (TASR) – Veľvyslanectvo USA v Moskve dočasne pokračuje v poskytovaní konzulárnych služieb pre amerických občanov po tom, ako Rusko pred možným summitom ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického náprotivka Joea Bidena odložilo zákaz, v dôsledku ktorého boli Spojené štáty povinné drasticky znížiť počet zamestnancov svojej diplomatickej misie. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie americkej ambasády v Moskve o tom informovala agentúra AFP.

Veľvyslanectvo USA v Moskve v piatok uviedlo, že ruská vláda informovala americkú stranu o svojom zámere odložiť zákaz zamestnávania cudzincov americkou diplomatickou misiou v Rusku. V dôsledku toho veľvyslanectvo USA v Moskve dočasne obnoví bežné konzulárne služby pre občanov USA.

Pre spomínaný zákaz ruských úradov - a z toho vyplývajúcej povinnosti rázne znížiť počet svojich zamestnancov - veľvyslanectvo USA v Moskve v stredu oznámilo, že ihneď pozastavuje poskytovanie väčšiny konzulárnych služieb pre amerických občanov a okrem výnimočných prípadov zastavilo tiež vydávanie víz.

Zvrat však nastal po tom, ako sa ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a americký šéf diplomacie Antony Blinken tento týždeň telefonicky dohodli na spoločných rokovaniach na okraji summitu Arktickej rady (AC), ktorý sa na budúci týždeň uskutoční v islandskom Reykjavíku. Rozhodnutie Moskvy odložiť spomínaný zákaz tiež prichádza v očakávaní navrhovaného júnového summitu medzi Bidenom a Putinom.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena uvalila v apríli na Rusko sankcie za zasahovanie do vlaňajších amerických prezidentských volieb a za účasť na kybernetickom útoku proti federálnym úradom USA. Moskva tieto obvinenia poprela.

USA nariadili vyhostenie desiatich ruských diplomatov, uvalili sankcie na desiatky spoločností a ľudí a obmedzili ďalšie možnosti Ruska požičiavať si peniaze.

Rusko zareagovalo odvetnými krokmi: nariadilo odchod desiatich amerických diplomatov, zaradilo na čiernu listinu osem súčasných a bývalých vysokopostavených predstaviteľov USA a sprísnilo podmienky pre fungovanie amerického veľvyslanectva.