Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko víta návrh Vatikánu na sprostredkovanie rozhovorov s Ukrajinou

Na archívnej snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Reagovalo tak na vyhlásenie pápeža Františka, ktorý v rozhovore pre taliansky denník La Stampa uviedol, že Vatikán je pripravený spraviť všetko pre sprostredkovanie ukončenia vojny na Ukrajine.

Moskva 28. novembra (TASR) - Kremeľ privítal v pondelok ponuku Vatikánu na poskytnutie platformy pre rokovania zamerané na urovnanie ukrajinského konfliktu, avšak postoj Kyjeva rokovania znemožňuje, tvrdí kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News.

"Vieme, že celý rad zahraničných vládnych predstaviteľov a krajín hlási, že sú pripravení poskytnúť svoju platformu (pre rokovania). Bezpochyby takúto politickú vôľu vítame," uviedol Peskov s tým, že v súčasnej situácii vzhľadom na postoj Kyjeva takúto ponuku využiť nemožno.

Peskov takto reagoval na vyhlásenie pápeža Františka, ktorý v rozhovore pre taliansky denník La Stampa, zverejnený pred desiatimi dňami, uviedol, že Vatikán je pripravený spraviť všetko pre sprostredkovanie ukončenia vojny na Ukrajine.

Pápež je pripravený sprostredkovať mier na Ukrajine



Pápež František v pondelok znovu uviedol, že je pripravený pokúsiť sa sprostredkovať mier medzi Ukrajinou a Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

František v rozhovore pre americký jezuitský žurnál povedal, že pozíciou Svätej stolice je "hľadať mier a porozumenie". "Diplomacia Svätej stolice sa uberá týmto smerom a očividne je vždy ochotná sprostredkovávať," dodal.

Pápež podľa svojich vyjadrení premýšľa o ceste a rozhodol sa, že ak vycestuje, navštívi Moskvu aj Kyjev - nie len jedno z týchto miest.

Pápež na prvú adventnú nedeľu (27. novembra) po modlitbe Anjel Pána pripomenul hladomor umelo vyvolaný diktátorom Josifom Stalinom, ktorý na Ukrajine v rokoch 1932 - 1933 pripravil o život milióny ľudí.